Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. října 2022 9:24
Čas čtení 0:45
TASR

Tichý infarkt je zákeřnější než klasický. Toto jsou příznaky, které můžeš sledovat u svých blízkých

Tichý infarkt je zákeřnější než klasický. Toto jsou příznaky, které můžeš sledovat u svých blízkých
Zdroj: Unsplash/Patty Brito
ZDRAVÍ MUŽSKÉ ZDRAVÍ ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Tichý infarkt je stejně nebezpečný jako klasický, může být dokonce záludnější. Pro agenturu TASR na to upozornila primářka ambulantního oddělení Národního ústavu srdečních a cévních chorob (NOUS) v Bratislavě Ivana Šoóšová.

Odbornice podotkla, že infarkt myokardu může probíhat i bez jakýchkoli příznaků. Jedná se o tzv. tichý infarkt nebo tichou ischemii. Bolest nesignalizuje jeho vážnost. „Někdy může proběhnout tak, že o něm člověk neví a dozví se to až následně při vyšetření na EKG nebo na ultrazvukovém zobrazení srdce,“ upřesnila. Tichý infarkt je podle ní poměrně častý u starších lidí, diabetiků či u lidí, kteří mají vysoký práh bolesti.

Doporučeno
Srdeční problémy zabíjí více lidí než rakovina, může za to i životní styl. Kardiolog vysvětluje, na co si dávat největší pozor Srdeční problémy zabíjí více lidí než rakovina, může za to i životní styl. Kardiolog vysvětluje, na co si dávat největší pozor 6. srpna 2022 6:00

„Tichý infarkt je stejně špatný jako běžný infarkt, záludný je v tom, že pacient neví, že prodělal infarkt, a nedostává tak léčbu, kterou potřebuje. Nemá tak jak zabránit dalšímu infarktu,“ vysvětlila Šoóšová. Přiblížila, že infarkt je výsledkem chronického onemocnění koronárních tepen postižených aterosklerózou. „Tato diagnóza se nazývá ischemická choroba srdeční nebo i koronární choroba. Uvedené onemocnění je u pacienta přítomno bez ohledu na to, zda infarkt proběhne tiše nebo manifestně,“ doplnila.

K příznakům tichého infarktu patří podle odbornice nevysvětlitelná únava, tlak v čelisti, horní části zad nebo ramen. „V případě příznaků, jako jsou bolest na hrudi, závratě, potíže s dýcháním a/nebo snadná únava, se doporučuje provést vyšetření srdce. Po diagnostikování tichého infarktu může lékař identifikovat hlavní rizikové faktory a navrhnout léčebnou strategii,“ radí odbornice. 

Domů
Sdílet
Diskuse