Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
30. října 2022 v 6:00
Čas čtení 8:14
Vojtěch Vanda

10 nejsledovanějších českých rapových videoklipů na YouTube

10 nejsledovanějších českých rapových videoklipů na YouTube
Zdroj: Warner Music/propagační materiál/volně k užití
HUDBA ČESKO HUDBA YOUTUBE
Uložit Uložené

Určitě i tebe zajímalo, které rapové videoklipy jsou nejsledovanější. Proto jsme vytvořili žebříček, jenž nám tak trochu otevřel oči.

Napadlo tě, že při poslouchání svého oblíbeného hudebního žánru žiješ v uzavřené bublině a trendy ti mohou unikat? Nás to občas napadne. Naposledy v době, kdy jsme poslouchali známé české hiphopové písně. Přemýšleli jsme nad tím, jestli bychom dokázali pojmenovat alespoň velkou část populárních rapových tracků, které se v naší kotlině objevily.

Když jsme googlili, žádný z vyhledaných seznamů nebyl uspokojivý. Proto jsme si stanovili úkol vytvořit desítku nejsledovanějších českých rapových videoklipů podle zhlédnutí na YouTube dle předem nastavených pravidel. A ač se může zdát, že se ve světě různých pluginů a služeb sledujících statistiky jedná o jednoduchou záležitost, světe, div se, jednoduché to rozhodně nebylo.

K tomu náleží i malá věcná: Ortodoxní fanoušek rapové muziky bude nejspíš naříkat. 

Doporučeno
Bůh, hip hop a Česká republika. Křesťanský rap v ateistické zemi aneb jak tuzemští rappeři velebí a kážou Bůh, hip hop a Česká republika. Křesťanský rap v ateistické zemi aneb jak tuzemští rappeři velebí a kážou 16. října 2022 v 6:00

Pokud bychom měli určit definici a shodnout se na tom, co dnes je a co není vnímáno jako rap, článek by možná vznikl až za pár let. My ale tolik času nemáme, proto jsme si níže stanovili jasné hranice, podle nichž jsme do žebříčku videa vsazovali.

Pravidla žebříčku:
1. Do žebříčku je možné vložit videoklip, jenž byl nahrán na YouTube a jehož pozici v něm určuje pouze počet zhlédnutí na platformě.

2. Videoklip natočil rapový interpret, který původně vystupoval jako umělec muzikant.

3. Track musel obsahovat signifikantní rapovou část tak, aby jej bylo možné považovat za rapovou skladbu.

Kromě desítky videoklipů níže jsme také vybrali stranou jeden bonusový rapový videoklip, jeden satirický videoklip a nejsledovanější videoklip na česko-slovenské rapové scéně. 

10. Poetika – Každou vteřinou

Počet zhlédnutí: 19 444 420 (ke 26. 10. 2022)

Ano, vidíš správně. Pop rap je žánr, který logicky vládne českým hitparádám, rádiím a televizím a má co do činění s rapovými kořeny. Proto není divu, že hranici 20 milionů zhlédnutí skoro překonala i popová skupina Poetika v čele s rapperem Eduardem Rovenským alias Packetem.

Za všechny etablovanější rapové fanoušky ale asi můžeme říct, že tento výstup je přesně tím, co rapoví fanoušci nechtějí, aby bylo úplně vidět.

Zjevný tlak na absolutní mainstreamový dosah, který je logicky zaměřen na širokou veřejnost, totiž může pro nezaujaté posluchače rapový žánr zkreslit, jelikož track zdaleka nedosahuje „pravých“ rapových standardů a kvalit. Naše nastavená pravidla jsou však platná, a proto videu právem náleží 10. místo.


9. Ektor – Prázdnej sex

Počet zhlédnutí: 19 871 546 (ke 26. 10. 2022)

Ektor je naopak rapovým interpretem, který sem po právu patří. Nechybělo mnoho a mohl zde mít více zástupců. Když si člověk prohlédne jeho kanál na YouTube, je zřejmé, že patří mezi nejužší špičku domácí scény. Například jednotlivé tracky ze série alb Detektor dosahují milionů zhlédnutí samy o sobě, nezřídka se ve výčtu objeví videoklip s deseti až patnácti miliony zhlédnutí.

Prázdnej sex je ale ještě o trochu dál. Možná je to lechtivou estetikou, možná je to textem, se kterým se fanoušci ztotožní, možná interpretem. Ať už je to jeden z těchto důvodů, nebo všechny dohromady, za 7 let nasbíral klip bez 200 tisíc zhlédnutí 20 milionů views. A to je pořádný otisk do scény. Škoda, že jich není víc.


8. Johny Machette – Se Zbláznim

Počet zhlédnutí: 21 175 628 (ke 26. 10. 2022)

I když už se rapu nevěnuje, je nutné uvést, že jednu dobu byl jeho neoddělitelnou součástí. Nejdříve zkoušel freestyle battly po Česku, pak najel na trendy vlnu mainstream rapu a nakonec se dostal i do legendárního disstracku Škola rapu jako předmět zájmu jednoho z interpretů. To byl Johny Machette.

Pamatujeme si, jaké haló vzbudil v momentě, kdy se na YouTube objevilo street video s textem na původním instrumentálu od Ryana Lewise pro track Can't Hold Us. Rok 2012 byl totiž breakthrough obdobím amerického rappera s pseudonymem Macklemore, jehož album The Heist číhalo na posluchače na každém rohu.

I přesto, že mu celá scéna po vydání Se Zbláznim nadávala do vykrádačů a zlodějů, patří Jonáši Čumrikovi všechna čest. Během krátké doby se jak s Reginaldem v HZM, tak sólo vypracoval v jednu z nejznámějších rapových postav té doby, a když nastal pravý čas, kariéru rappera nechal být a začal se věnovat jiným věcem.

Jeho jednadvacetimilionový videoklip, jenž v březnu oslaví 10 let, je krásným mementem na časy, kdy všechno bylo jednodušší. 


7. Yzomandias – Melanž feat. Nik Tendo

Počet zhlédnutí: 21 771 145 (ke 26. 10. 2022)

Existuje však i důkaz, že tuzemský kvalitní rap narůstá každým rokem na síle. Jedním z nich je majstrštyk labelu Milion+ v podobě šestiminutového videoklipu k EP Melanž, na kterém se objevil Yzomandias společně s parťákem Nik Tendem. Za dva roky dokázal tento počin nasbírat 21 a tři čtvrtě milionu zhlédnutí.

Proč? Odpověď je jednoduchá a složitá zároveň. Originalita, propracovanost, široká fanouškovská základna, roky zkušeností, kvalitní videoprodukce a mohli bychom pokračovat ještě dál.

Pevně věříme, že se nejedná o poslední klip od dvojice zaručeně se řadící mezi TOP 10 nejlepších jmen scény, který se nakonec v nesledovanějších rapových počinech objeví. Žebříček je plný tracků pracujících s nostalgií. 


6. ATMO music – Andělé ft. Jakub Děkan

Počet zhlédnutí: 22 483 627 (ke 26. 10. 2022)

Třeba hned ten následující. Netvrdíme, že ATMO music, tedy HANK (Kryštof Peuker) a ODD (Ondřej Turták), nejsou či nebyli kvalitním rapovým duem, které ve spolupráci s Jakubem Děkanem nedokázalo vytvořit neuvěřitelné věci. Cítíme však, že rapový element samotného tracku je pouze podružnou složkou celého úspěchu. Děkysův chytlavý refrén posbíral všechny posluchače jako síťka, kterou pomáhala zaplétat i tuzemská rádia a televize.

Když se nad tím zamyslíme, úspěch si určitě zaslouží. Nejedná se o přehnaně mainstreamový pop rap. Najdeme zde lepší flow, metafory, HANKův hlas má charakter a dává smysl.

Na druhou stranu 22,4 milionu posluchačů z řad žánrově nezainteresovaných osob očekávalo, že toto je ten hip hop, o kterém se mluví a žádali jej v éteru. Jak poté vysvětlit rádiovým stanicím a televizím, že rap, který by si zasloužil větší publicitu, se pohybuje v jiných vodách? A že místo něj dostane prostor Kapitán Demo?


Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 28. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse