Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2022 v 6:00
Čas čtení 7:50
Vojtěch Vanda

Bůh, hip hop a Česká republika. Křesťanský rap v ateistické zemi aneb jak tuzemští rappeři velebí a kážou

Bůh, hip hop a Česká republika. Křesťanský rap v ateistické zemi aneb jak tuzemští rappeři velebí a kážou
Zdroj: Unsplash/Edward Cisneros
HUDBA ČESKÝ RAP NÁBOŽENSTVÍ RAP
Uložit Uložené

Christian rap je v Americe velkým trhem se stovkami milionů zhlédnutí. A co u nás? Máme něco takového i v jedné z nejateističtějších zemí světa, nebo se jedná o přežitek dob minulých?

Stačí jenom vyjít ven. Ať už jsi na kterékoliv usedlosti v České republice, kde se člověk zabydlel, narazíš minimálně na jeden kostel nebo katedrálu, kapli, boží muka, nebo alespoň kříž, jež připomínají, která víra zde hraje prim. Křesťanství. 

Jakou ale hraje v dnešní době roli? Pro moderního mladého člověka, který si víru v boha často spojuje zejména s vážností, restrikcemi a nutno říct i omezenými a zastaralými názorovými proudy římskokatolické církve, je skutečnost vzývat boha něco nevhodného, často red flag a nezřídka i cringe.

A to hlavně ve spojení se snahou přiblížit veřejnosti, jak je křesťanská víra super. Je nutno dodat, že někteří věřící tomuto předsudku sami pomáhají (či pomáhali) neumětelskými pokusy o to znít moderně a cool. Sám si vzpomínám na videoklip, který mě ani po jedenácti letech nepřestává udivovat. Dva mladí, zřejmě hluboce věřící muži si jako médium pro hlásání velikosti křesťanského boha vybrali hip hop, což, jak asi tušíš, nemohlo dopadnout dobře.

DJ Karel a Maty se svým vzdáním díků Bohu v písničce ‚Díky‘ jsou klasikou. Autoři nejspíš zjistili, že se jejich video šíří, a tak zablokovali jeho sdílení na webech. Na YouTube si jej však stále pustíš.

Máme tu vlastní beat, rap ze sluchátkového mikrofonu a videoklip natočený na digitální kompakt. Pánové s otřesným přednesem dávali průchod svému přesvědčení u vesnického kostela s brýlemi na očích a rovnou kšiltovkou na hlavě, jelikož o tom přece rap je, ne? Jen tři B – basket, bejska a bůh.

Všechno se ale vyvíjí dopředu. Při malém zamyšlení jsme však nemohli přijít na nikoho, kdo by se v Česku křesťanskému rapu věnoval. Zapátral jsem proto na internetu a dal dohromady krátký a zřejmě také neúplný, nýbrž ucelený vhled do rapového žánru, jehož kořeny i přítomnost jsou běžnému posluchači obvykle skryty.

Doporučeno
Kupování falešných poslechů na Spotify: Jak to funguje, kolik to stojí a proč k tomu dochází? Kupování falešných poslechů na Spotify: Jak to funguje, kolik to stojí a proč k tomu dochází? 4. září 2022 v 6:00

Godzone

Během rešerše mi do e-mailu přistála pozvánka. Týkala se festivalu, který jsem neznal. Nesl jméno Godzone. „Dne 24. října startuje evangelizační turné s názvem Godzone Tour. Jedná se o jedinečný večer plný hudební produkce, divadla a projekce. Každoročně na tuto tour chodí tisíce mladých lidí nejen z České republiky a Slovenska, ale také ze zahraničí,“ uvedl kontakt pro média Albín Augustín Balát.

„Jedná se o velice zajímavý projekt, jelikož v dnešní době žije spousta mladých lidí v křesťanství také rapem a moderní hudbou. Zní to divně, ale slyšet kvalitní křesťanský rap nebo hudební produkci v moderním rozpoložení není příliš v České republice obvyklé,“ dodal Balát. Mně to moc divné úplně nepřišlo, tour však moji pozornost získala. Slibovala totiž rapové vystoupení a jako ukázku poslala video z minulého roku.

Kvalita zpracování mě upřímně překvapila, stejně jako počet osob zachycených pod pódiem. Přestože se akce konala během koronaviru, zdálo se, že ji navštívilo plno lidí. Rap byl technicky velmi vydařený, live band hrál velmi dobře, vystupování bylo profesionální.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 122639 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse