Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2022 6:00
Čas čtení 12:51
Lucie Kotvalová

Božská a prostě nejvíc pizza. Ital Frankie se ji učil dělat podle YouTube, nakonec prodává jednu z nejlepších v Praze

Božská a prostě nejvíc pizza. Ital Frankie se ji učil dělat podle YouTube, nakonec prodává jednu z nejlepších v Praze
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Když byl malý, pizzu rád neměl. V 16 letech ovšem poprvé ochutnal tu neapolskou, která ho okouzlila natolik, že si nakonec otevřel vlastní pizzerii v pražských Nuslích. „Byla to láska na první sousto,“ říká Ital Francesco.

Pokud se člověk s někým baví o tom, jak mezi lidmi stavět mosty místo zdí, častá odpověď je: „Skrze osobní zkušenost.“ Setkání. Komunikaci. Sblížení.

Do Prahy se stěhuje mnoho lidí s nejrůznějšími příběhy, plány, sny a ambicemi – ať už jsou ovšem jejich důvody jakékoli, Česká republika se buď dočasně, nebo trvale stala jejich domovem. Tento text přibližuje osud jednoho z nich – Francesca Galluciho z Itálie. Proč? Aby nadužívaná fráze „znám své lidi“ z úst Češek a Čechů nebyla jen prázdnou floskulí.

Abych neměl pocit, že mi něco chybí

Když byl Francesco Galluci (39) malý kluk, pizza mu nechutnala. Když se ho ptám na jeho dětství, odpovídá: „Moje rodina se postarala o to, abych nikdy neměl pocit, že mi něco chybí. To je to hlavní, co si z dětství pamatuji,“ popisuje. Vzápětí ovšem rychle dodává: „A vlastně ještě to, že mi nechutnala pizza,“ směje se.

To by samo o sobě nebylo tak zvláštní. Lidé jsou různí, pizza – ačkoli je jedním z nejčastěji konzumovaných jídel na světě a jen ve Spojených státech se každou sekundu sní 350 kousků pizzy – není pro každého. Francesco, který pochází z italské Kalábrie, vlastní malou pizzerii v pražských Nuslích, která si za tři roky od svého vzniku stihla vybudovat poměrně silné renomé.

Podobná nahodilost se zrcadlí i v samotném způsobu, jak se dostal k tomu, že vlastní pizzerii v České republice. 

Jen s trochou oleje

Vcházím do pizzerie Le Pizze di Frankie, kam v ten moment dopadají silné paprsky podzimního slunce. Rozhlížím se – vizuální a fyzické připomínky Itálie netřeba hledat dlouho. Po mé levé straně jsou na poličce italské kuchařky a výtisky magazínů, ve kterých o Francescovi, tedy Frankiem, psali. „Fenomén: pizza od Frankieho“ zní z jednoho z nich. Na stěně visí obrázek auta Ferrari, italské automobilové značky. Kresbu zhotovil Frankieho kamarád jako vtip během lockdownu. O kousek dál je italská káva na prodej.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 124153 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočtete po odemknutí?

  • Proč Frankie v dětství neměl rád pizzu.
  • Proč pizza není junk food.
  • O tajemství neapolské pizzy. 
Domů
Sdílet
Diskuse