Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ema Stanovská
6. listopadu 2022 12:12
Čas čtení 0:56

Írán přiznal, že před válkou poslal Rusku drony kamikadze. Zelenskyj zemi obvinil ze lži a teroristické spolupráce

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Írán přiznal, že před válkou poslal Rusku drony kamikadze. Zelenskyj zemi obvinil ze lži a teroristické spolupráce
Zdroj: TASR/AP

Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina každý den sestřelila přibližně 10 íránských bezpilotních letadel, přestože Írán říká, že Rusku dodal jen malý počet.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Írán ze „lži“ a „teroristické spolupráce“. Podle jeho slov podporuje ruskou válku na Ukrajině. Stalo se tak poté, co Írán poprvé přiznal, že Rusku před invazí na Ukrajinu dodal drony. Írán a Rusko to dříve popíraly. Informují o tom BBC a WION.

Západ se domnívá, že Rusko použilo íránské drony „kamikadze“ k zasažení klíčových míst infrastruktury na Ukrajině. Západní země proto obvinily Írán, že dodává Rusku tyto stroje a poskytuje pozemní personál na výcvik ruských pilotů dronů.

Teherán předtím tato obvinění popíral, ale v sobotu íránský ministr zahraničí uvedl, že do Moskvy poslal malý počet těchto strojů.

„Několik měsíců před válkou na Ukrajině jsme Rusku poskytli omezený počet bezpilotních letadel,“ řekl novinářům v Teheránu Hossein Amir-Abdollahian.

Zelenskyj zemi varoval

Prezident Zelenskyj však na Telegramu obvinil Írán, že lže i v tomto vyjádření. Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina každý den sestřelila přibližně 10 íránských bezpilotních letadel, přestože Írán říká, že Rusku dodal jen malý počet. Prezident varoval Írán, že by se to mohlo otočit proti němu.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„S jistotou víme, že íránští instruktoři učili ruské teroristy používat drony, a Teherán o tom mlčí. A pokud bude Írán nadále lhát o očividných věcech, svět vynaloží ještě větší úsilí na vyšetření teroristické spolupráce mezi ruským a íránským režimem. Není možné, aby v moderním světě zůstal některý z teroristů nebo jeho kompliců nepotrestán,“ vyjádřil se ukrajinský prezident.

Na Írán uvalily sankce Spojené státy americké, Evropská unie i Spojené království.

Domů
Sdílet
Diskuse