Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová TASR
17. listopadu 2022 10:43
Čas čtení 0:55

Je rozhodnuto. Republikáni získali Sněmovnu reprezentantů

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Je rozhodnuto. Republikáni získali Sněmovnu reprezentantů
Zdroj: Getty Images/Alex Wong

Týden po volbách je znám výsledek – republikáni mají 218 křesel, a získali tak většinu v dolní komoře Kongresu.

V úterý 8. listopadu se ve Spojených státech konaly volby a nyní je znám jejich výsledek. Americká Republikánská strana získala 218 křesel, tedy většinu ve Sněmovně reprezentantů. Demokratická strana jich získala 210, informují BBC a TASR.

16. listopadu 2022 7:32 Čas čtení 1:19 Donald Trump bude v roce 2024 znovu kandidovat na prezidenta Donald Trump bude v roce 2024 znovu kandidovat na prezidenta

Američtí republikáni získali v noci na čtvrtek většinu ve Sněmovně reprezentantů. Mají 218 křesel ze 435. Kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů zajistilo republikánům vítězství Mikea Garcii ve 27. kalifornském obvodu.


Moc v americkém Kongresu bude rozdělena, protože demokraté si po vítězství v klíčovém státě Nevada zajistili minulý týden kontrolu nad Senátem. 

Vyhráli, ale výsledky jsou pod očekávání 

Většina, kterou republikáni získali ve Sněmovně reprezentantů, je mnohem těsnější, než očekávali. Aktuální poměr křesel v dolní komoře Kongresu je 218 republikánů a 210 demokratů. Toto číslo ještě není konečně, ale už nyní mají republikáni zajištěnou většinu. V několika státech sčítání hlasů stále probíhá. 


Republikánům poblahopřál také prezident Spojených států Joe Biden, který prohlásil, že je ochoten s nimi spolupracovat ve prospěch amerického lidu. „Jak jsem řekl minulý týden, budoucnost je příliš slibná na to, abychom uvízli v politické válce. Američané chtějí, abychom pro ně něco udělali. Chtějí, abychom se soustředili na otázky, které jsou pro ně důležité, a na to, abychom zlepšili jejich životy,“ řekl demokratický prezident Joe Biden. 

Do čela Sněmovny reprezentantů byl zvolen Kevin McCarthy, který prohlásil, že Sněmovna byla „oficiálně převrácena“. „Američané jsou připraveni na nový směr a republikáni ve Sněmovně reprezentantů jsou připraveni ho dodat,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse