Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
23. listopadu 2022 7:44
Čas čtení 1:07

Bolsonaro zpochybnil výsledky prezidentských voleb. Vítězství Luly da Silvy už ale potvrdily úřady

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bolsonaro zpochybnil výsledky prezidentských voleb. Vítězství Luly da Silvy už ale potvrdily úřady
Zdroj: Wikimedia/Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

Lula da Silva zvítězil v říjnovém druhém kole brazilských prezidentských voleb nad Bolsonarem s nejtěsnějším náskokem – méně než dvě procenta – v moderních dějinách Brazílie.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro napadl výsledky prezidentských voleb, ve kterých ho před několika týdny porazil jeho levicový rival Luiz Inácio Lula da Silva. Vyplývá to ze stížnosti, kterou k volebnímu soudu podala Liberální strana (PL), jejímž členem je Bolsonaro, informuje TASR podle úterních zpráv agentur Reuters a AFP.

PL ve stížnosti uvedla, že při auditu výsledků druhého kola prezidentských voleb ze 30. října objevila v některých starších modelech elektronických hlasovacích zařízení „neopravitelnou poruchu“. 

„Našly se znaky vážného selhání, které způsobují nejistotu a je pro ně nemožné ověřit výsledky,“ uvádí se ve stížnosti s tím, že výsledky z těchto systémů by měly být považovány za „neplatné“. Ve stížnosti se zmiňuje přibližně 280 tisíc hlasovacích zařízení, která byla uvedena do provozu před rokem 2020.

Krajně pravicový bývalý armádní kapitán Bolsonaro už celá léta tvrdí, že brazilský volební systém je náchylný k podvodům. Svá tvrzení však nikdy nepodložil důkazy.

Bolsonarova stížnost přitom u soudu zřejmě neuspěje, protože vítězství Bolsonarova rivala Luly da Silvy již potvrdil brazilský nejvyšší volební soud (TSE) a uznali ho i přední brazilští politici a mezinárodní spojenci Brazílie, domnívá se Reuters.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Prezident TSE Alexandre de Moraes v usnesení soudu, do kterého nahlédla agentura Reuters, uvedl, že LP musí během 24 hodin předložit své úplně audity obou kol prezidentských voleb, jinak stížnost zamítne.      

Lula da Silva zvítězil v říjnovém druhém kole brazilských prezidentských voleb nad Bolsonarem s nejtěsnějším náskokem – méně než dvě procenta – v moderních dějinách Brazílie, píše AFP.

Bolsonaro stále otevřeně neuznal výsledky voleb a nepřiznal porážku, ale povolil své vládě, aby začala s procesem předání moci. Dosluhující brazilský prezident, který byl svého času velmi aktivní na sociálních sítích, se také od voleb z velké části stáhl z veřejného života, všímají si agentury.

Domů
Sdílet
Diskuse