Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
24. listopadu 2022 13:33
Čas čtení 1:58

Ministerstvo zemědělství dalo 4 miliony na kampaň Žeru maso. Čelí za to kritice (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ministerstvo zemědělství dalo 4 miliony na kampaň Žeru maso. Čelí za to kritice (Aktualizováno)
Zdroj: Pexels/Los Muertos Crew

Česká pirátská strana nebo Zelení kritizují kampaň za to, že je jednostranná a vybírá si pouze argumenty, které se jí hodí.

Aktualizováno 14:00 – Ministerstvo zemědělství podpořilo čtyřmi miliony korun kampaň Agrární komory ČR s názvem Žeru maso. Cílem projektu má být podle oficiálních webových stránek vyvracet mýty o mase a dávat do souvislostí trendy, které jsou prosazovány v současné výživě. Podle mnohých ale kampaň dělá pravý opak. 

Článek jsme dodatečně aktualizovali o vyjádření Ministerstva zemědělství.

Zelení poslali ministrovi otevřený dopis

Ozvala se například poslankyně České pirátské strany Klára Kocmanová, která kampaň označila za manipulativní. Obsahuje podle ní mnoho polopravd. „Pánové a dámy z Agrární komory jaksi zapomněli zmínit pár důležitých věcí. Za prvé to jsou dopady chovu hospodářských zvířat na životní prostředí. Věděli jste, že na produkci 1 kg hovězího se vyprodukuje 20× více skleníkových plynů oproti produkci 1 kg rostlinného burgeru? Navíc jednou z příčin masivního odlesňování v tropických oblastech je přeměna lesů na pastviny pro dobytek. Kampaň taky vůbec nezmiňuje zdravotní rizika konzumace masa,“uvedla.

Z veřejných peněz by se podle poslankyně neměly financovat kampaně, které zkreslují realitu. Objektivně informovat o benefitech a rizicích různých typů stravování a upozorňovat na rizika průmyslově zpracovaných potravin považuje za důležité. Kampaň Žeru maso ale považuje za zavádějící webové stránky masové lobby.

29. října 2022 11:00 Čas čtení 7:46 Češi berou cvrčky jako zážitkové jídlo, je to ale protein blízké budoucnosti (Rozhovor) Češi berou cvrčky jako zážitkové jídlo, je to ale protein blízké budoucnosti (Rozhovor)

Podobný názor na kampaň mají také Zelení, kteří ministrovi zemědělství Zdeňku Nekulovi (KDU-ČSL) napsali otevřený dopis. V něm označili kampaň za jednostranný lobbistický nástroj masného průmyslu. „Kampaň si účelově vybírá pouze ty argumenty, které se jí hodí, a to jak v oblasti zdraví, tak i v dopadu na životní prostředí, což považujeme za nepřijatelné a v konečném důsledku škodlivé,“ píší v otevřeném dopise.

Kromě toho, že jsou peníze podle Zelených vynaloženy na nekvalitní práci (například web v okamžiku spuštění kampaně nebyl dodělaný a obsahoval výplňové texty Lorem ipsum), celý narativ kampaně „nestydím se, že žeru maso“ považují za velmi zavádějící. „Mnoho členů a členek Zelených také konzumuje maso a nechceme jej lidem zakazovat. Ale s vědomím, co konzumace masa znamená pro naše zdraví i pro přírodu, považujeme za odpovědné konzumaci masa omezovat, případně si vybírat takové druhy masa, včetně otázek jeho původu, které zaručují nižší environmentální dopad,“ dodávají.

Ukázka z webových stránek kampaně Žeru maso.
Ukázka z webových stránek kampaně Žeru maso. Zdroj: Žeru maso

Vysoké dotace schválil ještě ministr Toman

Redakce Refresheru požádala ministerstvo o vyjádření. Podle tiskového mluvčího Vojtěcha Bílého podporu projektu schválil v roce 2021 tehdejší ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). „Agrární komora žádala na projekt Žeru maso o dotaci 4 410 000 korun. Po ekonomickém vyhodnocení projektu navrhla komise ministerstva zkrátit dotaci na 3 704 400 korun,“ uvedl Bílý.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Projekt podle mluvčího nebyl ukončen a neproběhlo ještě jeho závěrečné hodnocení včetně kontroly stanovených cílů kampaně. Ministr Nekula samotné zpracování kampaně nepovažuje za šťastné, je to ale podle něj především věcí jejího zadavatele a zpracovatele. 

„Já osobně se snažím alespoň dva dny v týdnu držet půst od masa, na druhou stranu živočišné bílkoviny jsou ve výživě jen složitě nahraditelné a maso je od pradávna součástí potravy člověka, neboť je všežravec. Samozřejmě má být maso konzumováno umírněně, nicméně jít cestou imitací masa či dalších živočišných produktů nepovažuji za nejvhodnější cestu, neboť jde často o vysoce zpracované potraviny,“ uvedl Nekula pro Refresher.

Domů
Sdílet
Diskuse