Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. listopadu 2022 15:04
Čas čtení 1:21

„Prázdné domy, mrtvé město.“ Squatteři obsadili dům ve Strašnicích, po pár hodinách ho opustili (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Prázdné domy, mrtvé město.“ Squatteři obsadili dům ve Strašnicích, po pár hodinách ho opustili (Aktualizováno)
Zdroj: Opravdu dobré squatty/volně k užití

Z domu chtěli vybudovat sociální a kulturní centrum po vzoru Kliniky.

Aktualizováno 17:48 – Skupina squatterů v sobotu obsadila dům v pražských Strašnicích. Chtěla v něm vybudovat komunitní centrum, podobně jako v proslulé žižkovské Klinice. Po páté hodině odpolední ale z domu odešla a plánuje jednat se starostou Prahy 10.

Squatteři chtěli upozornit na zhoršující se situaci na poli bydlení a nedostatečně otevřenou kulturu. Skupina Opravdu dobrý squat (ODS) to uvádí v tiskové zprávě

„Od vyklizení autonomního sociálního centra Klinika chybí Praze prostor pro nezávislou kulturu a pořádání akcí, které překračují hranice trhu. Myslíme, že je načase tuto situaci změnit. Proto jsme se rozhodli vytvořit nové místo, kde by se lidé mohli potkávat bez ohledu na stav svojí peněženky,“ říká mluvčí squatterů Jiří Nesvačil.

Hudba, promítání a rozdávání jídla

V průběhu dne měly proběhnout úklidové práce. Na programu bylo také rozdávání jídla a pouštění hudby. Na večer se chystalo promítání filmů se sociální tematikou. Část přítomných plánovala na místě i přespat a přinesla si karimatky a spacáky. Na místě chtěli zůstat co nejdéle, jsou ale otevřeni jednání s úřady.

„Nestojíme o konflikt, jen si myslíme, že je absurdní, aby vedle sebe existovaly prázdné domy a lidé bez domova. V Praze se nachází stovky prázdných nemovitostí, přesto je důstojné bydlení pro spoustu obyvatel naprosto nedostupné. O podobě města rozhoduje hrstka developerů, přitom Praha patří nám všem,“ dodává Nesvačil.

Na místo dorazila policie, kterou přivolala hlídka městských strážníků. Podle squatterů zatím nezasahuje. Skupina chce s policisty jednat a až později uvidí, jak bude reagovat. Je prý pravděpodobné, že část lidí na místě bude chtít zůstat, i když je policisté odkážou pryč.

Na místo později dorazil i starosta Prahy 10 Martin Valovič, aby si vyslechl požadavky. Podle skupiny k obsazenému domu krátce po šestnácté hodině dorazily také dva policejní antony těžkooděnců. 

Po jednání se starostou zveřejnila skupina na informačním portálu, že objekt opouští. Alespoň prozatím. Squatteři nadále plánují jednat s pražskými úřady o využití budovy. 

Domů
Sdílet
Diskuse