Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
29. listopadu 2022 22:24
Čas čtení 1:52

Češka Alena Krajtlová získala Řád britského impéria (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Češka Alena Krajtlová získala Řád britského impéria (Aktualizováno)
Zdroj: Britské velvyslanectví v Praze

Krajtlová se podílí na činnosti britského vojenského poradního a výcvikového týmu (BMATT) působícího v Česku.

Aktualizováno 30. listopadu 9:44 –⁠ Britský velvyslanec Nick Archer dnes předal Češce Aleně Krajtlové Řád britského impéria. Krajtlová dostala ocenění za přínos britským mezinárodním výcvikovým programům v oblasti obrany a bezpečnosti. Krajtlová se podílí na činnosti britského vojenského poradního a výcvikového týmu (BMATT) působícího v Česku.

Článek jsme aktualizovali o vyjádření britského velvyslance v Česku. 

Krajtlová: ocenění mě překvapilo

„MATT je centrální částí obranného partnerství našich dvou zemí, kdy spolupracujeme při výcviku ozbrojených sil spřátelených zemí. A nyní v konfliktu na Ukrajině vidíme, jak je důležité, aby se současní spojenci a možní budoucí spojenci naučili bojovat moderním způsobem,“ řekl Archer ČTK. „BMATT by nemohl uspět bez skvělých lidí a Alena (Krajtlová) je příkladem jednoho z těch nejlepších,“ dodal a zdůraznil, že je to teprve podruhé během jeho pětiletého působení v Praze, kdy někomu může předat Řád britského impéria.

Krajtlová působí v BMATT 15 let a jejím úkolem je komunikovat se zastupitelskými úřady partnerských zemí, nabírat studenty do výcvikových kurzů a starat se o fungování těchto kurzů. Udělení řádu ji překvapilo. „Toto ocenění dostávají výjimeční lidé a já se necítím výjimečně. Jsem hrozně pyšná sama na sebe a jsem velice poctěná,“ uvedla pro ČTK.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Královna Alžběta II. se letos rozhodla udělit Řád britského impéria (MBE) Aleně Krajtlové za přínos britským mezinárodním výcvikovým programům v oblasti obrany a bezpečnosti. Bylo mi ctí Aleně jménem Jeho Veličenstva krále řád předat,“uvedl ve středu britský velvyslanec Nick Archer.

Řád britského impéria se uděluje za zásluhy v humanitních a přírodních vědách, ve veřejné službě (s výjimkou státní správy), v charitativních a sociálních programech. Vyznamenání založil král Jiří V. v roce 1917, aby ocenil práci lidí, kteří se přímo neúčastnili bojových akcí na bojištích první světové války, ale významně přispěli k posílení moci britského impéria.
Vojenská skupina řádu je určena pro důstojníky za zásluhy v míru. Řád má pět tříd, Krajtlová získala ocenění ve třídě člen (MBE). Ocenění ve stejné třídě získala za Archerova působení v Praze bývalá ředitelka Britské obchodní komory v ČR Marcela Černochová. V minulosti byl vyznamenán například literární historik a překladatel Martin Hilský.

BMATT působí v České republice na základě Memoranda o porozumění mezi Ministerstvem obrany České republiky a Ministerstvem obrany Spojeného království Velké Británie a Severního Irska o zřízení Britského vojenského poradního a výcvikového týmu pro střední a východní Evropu ze 25. července 2000. 

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

Hlavním úkolem týmu, který se skládá ze 26 důstojníků, praporčíků a rotmistrů vybraných z královského námořnictva, pozemních a vzdušných sil, je asistence při rozvoji profesionálních armád a zvláště profesionálního sboru praporčíků a rotmistrů. BMATT organizuje tříměsíční kurzy, kterými ve Vyškově každoročně projde až 600 vojáků.

Zpět
Sdílet
Diskuse