Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2022 v 8:30
Čas čtení 7:14
Lukáš Čelka

Daniel dělá večírky pro fetišisty: U nás se může dít úplně všechno, kdokoli si může užít příjemnou chvíli s kýmkoli (Rozhovor)

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Daniel tvrdí, že večírky, které pořádá, jsou mnohem přátelštější než většina „klubovek“.

Daniel Dobrý je šéfem českého projektu Obscurefreaks, který stojí za různými subkulturními akcemi. Najdeš mezi nimi například Freak Show či Freak Night určenou pro fetišisty, ale i Grave Party nebo Grave Night pro fanoušky gotické scény.

Doporučeno
Organizátorky singles party v Bratislavě, kam chodí hledat lásku 500 lidí: Ve tři to na parketu vypadá všelijak (Rozhovor) Organizátorky singles party v Bratislavě, kam chodí hledat lásku 500 lidí: Ve tři to na parketu vypadá všelijak (Rozhovor) 11. června 2022 v 9:30

Jejich akcí se může zúčastnit kdokoliv, stačí, pokud dodrží dresscode. Rovněž je na nich přísně zakázáno fotografovat, protože publikum má povoleno téměř vše a „člověk si během večera může klidně užít příjemnou chvíli s někým jiným“.

Přestože mají mnozí lidé obavy z návštěvy podobných akcí, i když je BDSM samotné fascinuje, organizátor tvrdí, že k tomu není důvod. „Naše večírky jsou paradoxně mnohem přátelštější než většina klasických ‚klubovek‘, na kterých se člověk bojí, aby nedostal ‚přes hubu‘ jen proto, že vypadá jinak. Toto se u nás neděje,“ říká s tím, že dveře mají otevřené pro každého, kdo je „jiný“ a jinde by z toho důvodu mohl být terčem.

fetiš freaknight
Zdroj: se svolením Freak Night

Můžeš mi blíže popsat, jaké akce pořádáš a co na nich mohou návštěvníci zažít? 

Primárně se zaměřujeme na akce, které spadají do „škatulky“ nějaké dané subkultury s přesahem do popkultury. Snažíme se spojit to nejlepší z obou scén a vytvořit tak nový formát eventů se zajímavým a neotřelým programem. Od nového roku jsme však rozvázali spolupráci s některými akcemi, které se zabývaly jinými tématy. 

Chceme se totiž naplno věnovat zejména akcím pro gotickou a fetišistickou scénu, a to s tím, že máme v plánu do nich vnést techno hudbu jako jeden z hlavních prvků. To platí hlavně u gotiky, protože toto spojení v Česku ani na Slovensku nebývá zvykem.

Předtím, než jsem se tě chystal oslovit, mě zaujala vaše Freak Show zaměřená na fetiš komunitu a elektronickou hudbu. Co se na takové akci děje?

Freak Show může nabídnout různá obskurní představení, stejně jako i prostor na BDSM „hrátky“. Součástí eventu jsou také workshopy zaměřené například na shibari nebo spanking. Jinak jde o akci, na které je povinný dresscode. Je to z toho důvodu, aby se jí nezúčastnil nějaký „zírač“, ale skutečně jen lidé, kteří jsou pro danou věc zapáleni.

Jelikož chceme, aby byly naše akce opravdu pro všechny – i nováčky, kteří se zajímají o BDSM –, dresscode máme poměrně dost otevřený. Fungujeme však na stejné filozofii jako například techno party v Německu – aby ses mohl přijít bavit, musíš nějak vypadat. 

A co se na našich akcích děje? Freak Show jako taková je show zaměřená na vystoupení, která mohou být například z formátu tělesných modifikací, tedy různé závěsy. Potom jsou to burlesky, striptýzy a případně i shibari, které lidé na akcích chtějí. 

Co myslíš pod prostorem pro BDMS „hrátky“?

Kromě vystoupení jsou v klubu připraveny i workshopové „koutky“, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet různé pomůcky. Vždy jsou jim k dispozici naši instruktoři, kteří na ně jednak dávají pozor – dbají na bezpečnost – a zároveň jim radí, jak s pomůckami zacházet. Přestože zmiňované workshopy nejsou hlavním tématem večera, jsou bonusem k vystoupením, aby si návštěvníci mohli užít i něco jiného.

fetiš freaknight
Zdroj: se svolením Freak Night

Kromě Freak Show pořádáme také akci Freak Night, která je výlučně zaměřena na „radovánky“, což znamená, že lidé mají opět k dispozici pomůcky, ale je jich mnohem více. Najdeš mezi nimi různé velké či elektronické pomůcky, které jsou rozmístěny v prostorách celého klubu. Do toho všeho hraje techno hudba.

O jaké pomůcky se například jedná?

Máme toho poměrně dost. Co si vzpomínám, na poslední akci jsme měli asi tři kříže, kozu, ploché plácačky, lana, bičíky, rákosky, pouta, obojky, vodítka, dilda, kolíky, vibrátory, dokonce i fuck machine a set pro klystýr. Po celou dobu jsme samozřejmě měli pro hosty k dispozici dezinfekci a ochranu.

Zmiňoval jsi striptýz, ale také tělesné modifikace. Mohu si to představit tak, že se jedná o nějaké divadlo s přídavnými prvky, jako to dělá například Fly-High-Tribe?

Jasně. S kluky se znám velmi dobře, vystupovali u nás například Drápik, Růžovka, ale i Chrom s Tačikomou. Obecně platí, že se všichni ze scény známe, nebo o sobě alespoň víme.

Jak už stojí v názvu akce Freak Show, celý večer je o vystoupeních, přičemž každé z nich se nese v jistém duchu dramatičnosti a má svá specifická témata. Zároveň se však celý večer nějak vyvíjí a má svoji návaznost. Jelikož jsem DJ, záleží mi na tom, aby průběh akce gradoval jak vystoupeními, tak hudebně.

Lidé, které by to mohlo zajímat, nepřijdou, protože mají nějaké obavy. Naše večírky jsou přitom paradoxně mnohem přátelštější než většina klasických „klubovek“, na kterých se člověk bojí, aby nedostal „přes hubu“ jen proto, že vypadá jinak.

Kdo všechno vystupuje na vašich show? Vzpomínám si, že jsem na plakátu viděl například Slaytiiinu a Emu Lacovou.

Stále se snažíme vyvíjet a formovat se, proto je každý ročník poněkud jiný. První Freak Show měla podtitul „Cyber ​​Domination“, kde jsme se zaměřili spíše na hudbu a tanec. Pak jsme měli akce s háky a teď jsme přišli se show, na které vystupoval i Slaytiiina. 

Pozvat ho bylo pro nás pokusem přilákat k nám mladé lidi, kteří by se mohli zajímat o alternativní scénu. O něco podobného se budu snažit i na další akci, kde chci opět přijmout někoho, kdo je trochu ponořený do popkultury, ale zároveň je stále spojen s nějakou alternativou, protože chci svět fetišistické scény otevřít i mladším lidem. 

Slaytiiina mi sám říkal, že byl překvapen z věkové hranice našeho publika. Většinou totiž jde o lidi v rozmezí od osmnácti až do padesáti let, což je velmi atypické. Samozřejmě že v průměru k nám chodí dvaceti- až třicetiletí lidé.

Píšeš, že zaručujete diskrétnost účastníkům vašich akcí. Jsou pro všechny, nebo některé z nich fungují jen na pozvánky?

Na naše akce může přijít každý, jediné, co musí dodržet, je dresscode. Máš pravdu, v Česku existují soukromé akce, které fungují například na pozvánky přes Facebook nebo FetLife, ale my nechceme jít touto cestou.

fetiš freaknight
Zdroj: se svolením Freak Night

Usilujeme totiž o to, abychom vytvořili možnosti chodit na akce i mladším lidem, kteří se tomu nevěnují desítky let, protože fetiš scéna je v Česku opravdu starší. Jelikož publikum stále stárne, chceme na akce přitáhnout i mladé lidi.

Kolik lidí přibližně navštěvuje takové show?

Co se týče čísel, ne vždy jsme na tom byli dobře. První dva roky jsme pořádali akce v Ostravě. Na první akci přišlo přibližně sto lidí, což bylo v pohodě a pokládal jsem to za úspěch, protože jsem v té době byl opravdu mladý. Chodil jsem teprve na střední školu do prvního ročníku.

Druhou akci jsme ale zpackali, jelikož jsme v té době měli mladší publikum. Chtěli jsme na ní totiž mít tělesné modifikace, s čímž mělo mnoho lidí problém, a věková hranice se tím přesunula na 18+.

Rozhodli jsme se tedy přesunout do Brna, kde nám na akce začalo chodit mnohem víc lidí. Potom přišla pandemie a akce se rušily, což nám později rozházelo odhady a my jsme netušili, kolik lidí přijde na další ročník. Odhadovali jsme, že na poslední akci přijde nějakých dvě stě lidí, a přišlo čtyři sta, čímž jsme naplnili kapacitu prostor, dokonce o jednu třetinu více.

... Na Freak Nights se může dít úplně všechno. To znamená, že člověk si tam může klidně užít příjemnou chvíli s někým jiným.

Chodí na show spíše lidé, kteří jsou ve světě BDSM a fetiše už jako doma, nebo i ti, kteří se přišli jen podívat a blíže poznat tuto komunitu?

Většinou jsou to lidé, kteří se tomu věnují a do jisté míry tím i žijí. Nebál bych se říci, že na akce chodí zejména skuteční „elitáři“. Určitě ale rádi uvidíme i úplné nováčky a poznáme tímto způsobem nové tváře.

Hrozně těžko se na ně dostávají jiní lidé, které by to i mohlo zajímat. Na druhé straně, nedělá jim problém jít na nějaký erotický veletrh, který v mých očích není moc vkusná akce. To je ale věc každého, jak to cítí. V každém případě je lidí, kteří mají rádi divné věci, mnohem víc, než kolik jich najdeš na akcích.

fetiš freaknight
Zdroj: se svolením Freak Night

Proč si myslíš, že tomu tak je? Může to být tím, že tato témata jsou stále ve společnosti tabuizována?

Domnívám se, že je to spíše spojeno s tím, že lidé nejsou zvyklí chodit na subkulturně orientované akce, které pořádáme. Jak říkám, k nám chodí lidé, kteří tím žijí a označují se za fetišisty. Minimálně se identifikují s takovým stylem života.

Podle mého názoru lidé, které by to mohlo zajímat, nepřijdou, protože mají nějaké obavy. Naše večírky jsou přitom paradoxně mnohem přátelštější než většina klasických „klubovek“, na kterých se člověk bojí, aby nedostal „přes hubu“ jen proto, že vypadá jinak. Toto se u nás neděje.

Obecně si myslím, že akce, které pořádáme, jsou v tomto směru velmi sympatickým místem, a chtěli bychom, aby na ně chodili i ti lidé, kteří jsou jiní a mohli by za to někde být terčem.

Myslím si, že nám publikum začalo věřit a líbí se mu naše značka.

Dočetl jsem se, že mnoho fotek z vašich akcí je nepublikovatelných. Proč?

Je to z důvodu, že na Freak Nights se může dít úplně všechno. To znamená, že člověk si tam může klidně užít příjemnou chvíli s někým cizím. Fotky, které by to náhodou zachycovaly, nepublikujeme, neboť to nikdo nechce.

Samozřejmě, ruku v ruce s tím je pochopitelné, že na akcích je zakázáno fotit. Umožněno to mají jen profesionální fotografové, kteří mají jasná pravidla, co fotit mohou a co ne. Podmínky jsou přesně popsány na našem webu. Snažíme se tím zabránit tomu, aby měl někdo problém z toho, že se akce zúčastnil, neboť i to se stává.

Co se týče erotického materiálu, na našem webu obscurefreaks.cz připravujeme projekt, který bude více profesionální a bude obsahovat také explicitní obsah. Fotky z akcí slouží jen k tomu, aby přiblížily člověku atmosféru a ten věděl, co může od akce očekávat.

Rozrostla se vaše komunita a počet návštěvníků od doby, kdy jste začínali?

Myslím si, že nám publikum začalo věřit a líbí se mu naše značka. Po první akci v Brně jsme se dočetli, že mnoho lidí stojí na straně naší akce a chce, abychom je dělali dál.

Na druhé straně obecně mnoho nových lidí na této scéně nepřibývá. Ty, kteří chodí na naše akce, totiž vídám i na jiných fetišistických akcích.

Jak ses dostal k této subkultuře ty a co bylo tvou motivací založit něco jako projekt obscurefreaks.cz?

První Freak Show jsme udělali v roce 2016, o rok později jsme spustili i projekt obscurefreaks.cz. Jedná se primárně o web, který měl zpočátku sloužit pro naši kulturní realizaci. Byli jsme rádi, že jsme schopni v dané subkultuře tvořit a přispívat do ní.

Aktuálně se ale chystáme web předělat, aby se mohli i ostatní lidé realizovat stejným způsobem. Náš web umožní komunikaci mezi uživateli ve formě soukromých zpráv či sledování ostatních uživatelů a stránek. Nabídneme také možnost sdílení multimediálních dat mezi uživateli a prostor pro sdílení obsahu s minimální možnou cenzurou.

Máš ještě něco, co bys rád řekl na závěr?

Nabíráme lidi. Sháníme lidi na web a sociální sítě, ale i redaktory, organizátory, prostě kohokoli zodpovědného a kreativního, kdo si chce zkusit makat v týmu a společně něco tvořit. Potřebujeme nové zanícené lidi, kteří se zajímají o kulturu.

Domů
Sdílet
Diskuse