Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
5. prosince 2022 21:15
Čas čtení 1:11

Chřipka, bronchitida a covid. Francouzský ministr doporučuje roušky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Chřipka, bronchitida a covid. Francouzský ministr doporučuje roušky
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Francie se podle ministra zdravotnictví potýká s trojí epidemií. Kromě covidu se lidé léčí i s chřipkou a bronchitidou.

Počet hospitalizovaných osob a případů onemocnění COVID-19 ve Francii opět vzrostl. Podle ministra zdravotnictví Françoise Brauna je zapotřebí, aby lidé nosili ochranu dýchacích cest v prostředcích veřejné dopravy. Doporučuje ji také v uzavřených prostorách. Jedná se zatím o pouhé doporučení, povinnost nošení roušek či respirátorů šéf resortu zdravotnictví prý zatím neplánuje. V budoucnu by ji ale klidně zavedl. Řekl to v rozhovoru pro televizi BFMTV.

Ve francouzské zdravotnické obci se ale v posledních dnech ozývají hlasy, které volají po zavedení povinného nošení roušek na některých místech. Brigitte Autran, předsedkyně Výboru pro monitorování a předvídání zdravotních rizik, chce posílení restrikcí, mezi které patří právě i nošení ochrany dýchacích cest.

„Pokud se kontaminace bude nadále zvyšovat, nebudu váhat, pokud bude nutné rozhodnout o povinnosti nosit roušku. V tuto chvíli tomu tak není, situaci sleduji den po dni a rozhodnutí se budou odvíjet od vývoje situace,“ řekl ministr zdravotnictví Braun. Podle něj je epidemie covidu na stejné úrovni jako před dvěma měsíci.

Nové případy

 Francouzské nemocnice se momentálně potýkají i s vysokým počtem lidí nakažených chřipkou nebo zánětem průdušek. Ministr zdravotnictví v souvislosti s nárůstem případů těchto onemocnění upozornil, že je nutné se očkovat jak proti koronaviru, tak i proti chřipce.

16. března 2023 11:00 Čas čtení 6:21 Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní

Sedmidenní průměr denního počtu případů ve Francii dosáhl hodnoty 54 tisíc. Na začátku listopadu přibývaly případy nákazy denně o polovinu méně. Za posledních čtrnáct dnů se ve Francii objevilo přes 658 tisíc nových případů nákazy koronavirem.

V České republice přibylo za neděli 125 nových případů nákazy koronavirem. V nemocnicích je aktuálně 533 nakažených lidí. Na jednotkách intenzivní péče se léčí 32 osob. Ministerstvo zdravotnictví pravidelně aktualizuje data o nákaze. Přečíst si je můžeš na stránkách resortu.

Domů
Sdílet
Diskuse