Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. prosince 2022 12:45
Čas čtení 0:55
Kuni Nguyenová

Polovina Čechů dělá nebezpečný bramborový salát, uvádí průzkum. Dodržuj tyto jednoduché pokyny a přes Vánoce se neotrávíš

Polovina Čechů dělá nebezpečný bramborový salát, uvádí průzkum. Dodržuj tyto jednoduché pokyny a přes Vánoce se neotrávíš
Zdroj: Unsplash/Eugene Zhyvchik/volně k užití
NEWS VÁNOCE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Co brát na vědomí při přípravě a konzumování bramborového salátu, tradiční pochoutky o Vánocích?

Češi se dopouští základních přešlapů už při jeho výrobě, ochutnávání i skladování. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, který zadávala značka Bonduelle a zveřejnila ve své tiskové zprávě.

Nejčastějším prohřeškem kontaminace salátu je ochutnávání. Polovina respondentů ujídá opakovaně z velké mísy jednou a tou samou použitou lžící nebo se do ní pustí přímo holýma rukama. Čtvrtina Čechů zase bramborový salát míchá při přípravě rukama bez rukavic, čímž se zelenina a další suroviny kontaminují možnými patogeny.

Anketa:
Jak mícháš bramborový salát?
Vařečkou, lžící apod.
Rukama, ale dbám na rukavice.
Míchám rukama naostro.
Vařečkou, lžící apod.
80 %
2305 Hlasů
Rukama, ale dbám na rukavice.
6 %
171 Hlasů
Míchám rukama naostro.
15 %
420 Hlasů

Víc než 90 procent Čechů přidává do bramborového salátu majonézu či tatarskou omáčku. „Chcete-li připravit salát, jehož konzumace bude bezpečná, sáhněte po majonéze kupované, z pasterovaných vajec. Případné riziko salmonely je zde nižší než u vajíček domácích,“ radí Karolína Fourová, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin. Pokud si do salátu dáváš jogurt, doporučuje ho Fourová přidat až těsně před konzumací.

Doporučeno
Vánoční trhy postavily kromě stánků i zábrany pro bezdomovce. Nemají na to právo, zní z magistrátu Vánoční trhy postavily kromě stánků i zábrany pro bezdomovce. Nemají na to právo, zní z magistrátu 5. prosince 2022 16:30

Více než pětina respondentů si dokáže na výsledném salátu pochutnávat i déle než 4 dny. „Skladovat salát až na silvestrovské chlebíčky příliš bezpečné ale není. I při dodržení všech hygienických pravidel je vhodné bramborový salát spotřebovat do 2–3 dnů,“ doplňuje Fourová.

Anketa:
Co ve tvém salátu nesmí chybět?
Vajíčko.
Mrkev.
Hrášek.
Majonéza.
Brambory, lol.
Hlasovat
Vajíčko.
19 %
1355 Hlasů
Mrkev.
18 %
1286 Hlasů
Hrášek.
15 %
1026 Hlasů
Majonéza.
23 %
1582 Hlasů
Brambory, lol.
25 %
1780 Hlasů

Špatná manipulace s potravinami může pokazit Vánoce. Státní veterinární správa jako příčinu salmonelózy u člověka uvádí kromě konzumace syrového masa (nejčastěji drůbežího a vepřového) právě cukrářské a lahůdkářské výrobky. Kromě výše zmíněných hygienických postupů při přípravě pak na svém webu připomíná i dostatečně vysoké teploty při zpracování potravin a dostatečně nízké teploty při jejich uchovávání.

Zpět
Sdílet
Diskuse