Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
6. prosince 2022 17:39
Čas čtení 0:55

Podmínka pro exposlance Roznera za slova o „neexistujícím pseudokoncentráku“ platí, rozhodl soud

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Podmínka pro exposlance Roznera za slova o „neexistujícím pseudokoncentráku“ platí, rozhodl soud
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Podle státního zástupce Rozner veřejně relativizoval nacistické zločiny a zpochybnil utrpení osob romského etnika.

Odvolací Městský soud v Praze v úterý potvrdil půlroční podmíněný trest pro bývalého poslance SPD Miloslava Roznera za jeho výroky o romském koncentračním táboře v Letech. Podle pravomocného rozsudku se provinil zpochybňováním genocidy, když tábor označil za „neexistující pseudokoncentrák“. O potvrzení rozsudku informovala agentura TASR.

Trest přišel poté, co Rozner ztratil poslaneckou imunitu

„Ano, nejsem takový odborník na kulturu jako třeba pan exministr Herman, ale bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku,“uvedl Miloslav Rozner na sjezdu SPD v roce 2017. Reagoval tak na záměr tehdejší vlády, která chtěla vykoupit vepřín v obci Lety, kde stál v minulosti romský koncentrační tábor.

Státní zástupce uvedl, že Rozner svými slovy veřejně relativizoval nacistické zločiny a zpochybnil utrpení lidí romského etnika. Policie ho chtěla za výroky stíhat už v roce 2018, ale v té době byl poslancem a Poslanecká sněmovna ho ke stíhání nevydala. V loňských volbách Rozner mandát neobhájil. Letos v dubnu za své výroky dostal půlroční podmínku. 

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Rozner se odvolal k Městskému soudu v Praze. Během úterního slyšení bývalý poslanec svých výroků litoval a uvedl, že nikdy neměl v úmyslu zpochybňovat romský holocaust. Odvolací soud ale Roznerovu obhajobu ohledně vyřčených pojmů odmítl. Nesouhlasil s tím, že Rozner mohl skutečně slovem „neexistující“ myslet něco, co opravdu nyní neexistuje. „Výrazem neexistující obžalovaný zpochybňoval jakoukoli, tedy i historickou existenci tábora v Letech,“citovala Česká televize soudkyni odvolacího senátu Kateřinu Ctiborovou.

Domů
Sdílet
Diskuse