Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. prosince 2022 18:00
Čas čtení 1:11
Vojtěch Vanda TASR

Amsterodam plánuje zakázat kouření marihuany v centru města

Amsterodam plánuje zakázat kouření marihuany v centru města
Zdroj: Unsplash/Shelby Ireland/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI MARIHUANA NIZOZEMSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V rámci navrhovaných opatření, která mají bojovat proti bujarým oslavám návštěvníků a zajistit klidnější život tamních obyvatel, se plánuje zavést zákaz kouření marihuany v centru Amsterodamu. Striktnější pravidla se mají dotknout i dalších odvětví.

Amsterodamské úřady plánují v centru hlavního města Nizozemska zakázat kouření marihuany. Toto rozhodnutí je součástí navrhovaných opatření, kterými chce nizozemská metropole bojovat proti bujarým oslavám návštěvníků a zajistit klidnější život tamních obyvatel. V neděli to uvedla agentura DPA, informoval TASR.

Doporučeno
Ukrajinská Oděsa čelila útokům Ruska na energetickou síť, obránci zaútočili na Melitopol. Mluví se o stovkách mrtvých Ukrajinská Oděsa čelila útokům Ruska na energetickou síť, obránci zaútočili na Melitopol. Mluví se o stovkách mrtvých 11. prosince 2022 10:02

Městští představitelé uvádějí, že „otevřený a liberální“ charakter města vyvolal v návštěvnících pocit, že si tam mohou dělat, co chtějí, neboť „nic není zakázáno“. Nová nařízení ovlivní zejména amsterodamský noční život. Pohostinství a nevěstince budou mít zkrácenou provozní dobu a přísnější pravidla budou platit i pro rozlučky se svobodou a organizovaný pub crawl – aktivitu, během níž lidé v rámci jednoho večera cíleně vystřídají několik barů.


Amsterodamské úřady upozorňují, že plánovaný zákaz kouření marihuany není zaměřen na omezení prodeje v coffee shopech, kde si lidé mohou bez obav ze zatčení nebo stíhání koupit výrobky z této omamné látky. Těm osobám, které budou marihuanu kouřit na náměstích či ulicích, však hrozí za porušení nařízení pokuta.


Agentura DPA upozorňuje, že zavedením nových pravidel chtějí představitelé Amsterodamu ochránit ty části v centru města, kde je podle nich „až příliš mnoho návštěvníků“.


Nizozemská metropole očekává, že příští rok by do ní mohlo zavítat více než 18 milionů návštěvníků, což se přibližuje k horní hranici kapacit města, kterou úřady odhadují na 20 milionů. Samotný Amsterodam má 900 tisíc obyvatel.

Zákaz i v coffee shopech

O zákazu nákupu marihuany v coffee shopech se diskutovalo již v říjnu tohoto roku. Starostka města Femke Halsema se chtěla zasadit o prozatímní zákaz turistů v těchto specifických kavárnách.

Přestože se jí to nepovedlo prosadit, podle webu The Guardian se nevzdává. Tvrdí totiž, že přehršel turistů cestujících za kouřením marihuany může mít přímý podíl na zvyšování jiných drog ve městě, zároveň se zákazem může podařit zasadit ránu obchodu s tvrdými drogami. I ona se domnívá, že Amsterodam nemusí davy turistů brzo zvládat.

Domů
Sdílet
Diskuse