Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
11. prosince 2022 10:02
Čas čtení 1:10

Ukrajinská Oděsa čelila útokům Ruska na energetickou síť, obránci zaútočili na Melitopol. Mluví se o stovkách mrtvých

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajinská Oděsa čelila útokům Ruska na energetickou síť, obránci zaútočili na Melitopol. Mluví se o stovkách mrtvých
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Přístavní město na jihu Ukrajiny přišlo po nočním útoku Rusů íránskými drony o elektřinu na několik dní, uvedl prezident Zelenskyj. Ruská okupační správa města Melitopol zase uvedla, že ukrajinské útoky raketomety HIMARS zasáhly stovky vojáků.

Noc ze soboty na neděli se na jihu Ukrajiny nesla v ustavičném boji. Na jedné straně útočila ruská okupační vojska íránskými drony na energetickou síť v Oděse, kde se jim mělo podařit vyřadit elektrický proud na několik dní. Ruské autority v okupovaném městě Melitopol zase hlásily raketový útok Ukrajiny na „rekreační středisko“. Dle zdrojů Moskvy zemřeli dva lidé, ukrajinský starosta Melitopolu Ivan Fedorov tvrdí, že armáda zneškodnila stovky nepřátelských vojáků. Informuje o tom BBC.

10. prosince 2022 16:30 Čas čtení 0:45 Ruské útoky poškodily všechny ukrajinské tepelné a vodní elektrárny, obyvatele Ukrajiny čekají v zimě výpadky elektřiny Ruské útoky poškodily všechny ukrajinské tepelné a vodní elektrárny, obyvatele Ukrajiny čekají v zimě výpadky elektřiny

Podle ukrajinské armády se obránci museli bránit útokům dronů na město Oděsa, na něž mělo letět 15 strojů. Deset z nich se mělo podařit zneškodnit, nicméně dalších pět nalezlo svůj cíl v podobě důležitých center energetické infrastruktury a nechalo 1,5 milionu obyvatel města bez proudu.

Prezident Volodymyr Zelenskyj situaci shrnul ve svém večerním proslovu k Ukrajině na Facebooku. „Nyní je (v Oděse) připojena pouze kritická infrastruktura, a to v takovém rozsahu, aby bylo možné dodávat elektřinu,“ řekl. Odstávka elektřiny v Oděse nicméně nebude trvat v rámci několika hodin, nýbrž dnů.

Ukrajina elektrika oprava energetická síť
Zdroj: TASR/AP

„V různých regionech obecně pokračují jak nouzové, tak stabilizační výpadky elektřiny. Energetický systém je nyní mírně řečeno velmi vzdálen od normálního stavu – v systému je akutní nedostatek elektřiny. Proto jsme ustanovili rozvrhy blackoutů,“ dodal, jakým způsobem se země musí se situací popasovat. Nejčastější výpadky registruje západ země, který je méně ohrožen. 

Melitopol hoří

Odvetnou operací ukrajinských ozbrojených sil měl být útok na vojenské cíle v okupovaném Melitopolu, jejž potvrdily obě znesvářené strany. Zatímco proruská správa města ústy svého šéfa Jevhena Balického mluvila o zasažení „rekreačního střediska“, v němž po raketovém útoku pomocí amerických raketometů HIMARS zemřeli 2 lidé a 10 jich bylo zraněno, Ukrajina tvrdí, že obětí bylo mnohem víc.

Konkrétně ukrajinský starosta města Ivan Fedorov mluvil o stovkách mrtvých ruských vojáků. Dohromady mělo být zlikvidováno až 200 mužů.

Domů
Sdílet
Diskuse