Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
19. prosince 2022 17:54
Čas čtení 0:54

Ministři EU se dohodli na zastropování cen plynu, zveřejnili konkrétní částku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ministři EU se dohodli na zastropování cen plynu, zveřejnili konkrétní částku
Zdroj: Úřad vlády ČR

Od 15. února bude moci odstartovat zastropování cen plynu na 180 eurech za megawatthodinu.

Státy Evropské unie se dohodly na zastropování cen plynu na evropské burze. Informuje o tom Deník N. S ministry průmyslu a obchodu jednal Jozef Síkela (STAN), který se strop cen plynu pokoušel neúspěšně vyjednat již minulý týden.

Nově budou ceny plynu zastropované na 180 eurech (asi 4 350 korun) za megawatthodinu. Tato cena je ještě nižší, než původně Česko plánovalo vyjednat. Původně se totiž mělo jednat o 188 eur (asi 4 850 korun) za megawatthodinu poté, co se minulý týden neúspěšně jednalo o stropu ve výši 200 eur za megawatthodinu. Limit by se mělo podařit spustit 15. února příštího roku.

„Vyjednali jsme zastropování cen plynu. Podařilo se tak dosáhnout velmi důležité dohody, která zajistí dostupné energie evropským domácnostem a firmám,“okomentoval na Twitteru předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Pro zastropování cen energií nakonec hlasovalo i Německo. Rakousko se hlasování zdrželo. Proti bylo ze zastoupených zemí pouze Maďarsko. Cenový strop by se měl aktivovat poté, co bude cena plynu na virtuálním trhu Title Transfer Facility tři dny po sobě nad hodnotou 180 eur za megawatthodinu. Podmínkou také je, aby byla nejméně o 35 eur (asi 850 korun) vyšší než průměrná světová cena zkapalněného zemního plynu.

Domů
Sdílet
Diskuse