Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
19. prosince 2022 18:40
Čas čtení 0:48

Ledovka bude na území Česka až do úterý, varují meteorologové

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ledovka bude na území Česka až do úterý, varují meteorologové
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Český hydrometeorologický ústav prodloužil svou výstrahu před ledovkou.

Český hydrometeorologický ústav varuje před ledovkou. Bude se tvořit na celém území Česka až do úterního rána. Na západě a severozápadě území může být i přes dva milimetry silná. Meteorologové o tom informovali na svých stránkách. Tvořit se podle nich budou i sněhové jazyky, silná námraza a povane silný vítr.

výstraha, čhmú
Zdroj: ČHMÚ

V souvislosti s tvorbou ledovky hrozí zvýšené nebezpečí úrazů při chůzi a vysoká nehodovost. Možné jsou také výpadky v dodávce elektřiny, zásobování a zdravotnických služeb a může dojít i k lámání větví stromů. Meteorologové doporučují omezit vycházení ven i jízdu autem. V případě nutnosti jízdy je potřeba řídit velmi opatrně, sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy.

výstraha, čhmú
Zdroj: ČHMÚ

V souvislosti s námrazou hrozí lámání větví, stromů i stožárů elektrického vedení nebo trhání drátů elektrických vedení. Zejména při oblevě meteorologové varují před nebezpečím padajících kusů námrazy. Doporučují nepohybovat se ani neparkovat pod stromy, stožáry a dráty elektrického vedení. Upozorňují na to, aby lidé dbali zvýšené opatrnosti při řízení a vyvarovali se kontaktu se spadlými dráty. Sněhové jazyky se budou tvořit především na severu, severovýchodě a východě území.

výstraha, čhmú
Zdroj: ČHMÚ

Zvýšené opatrnosti je potřeba dbát i v souvislosti s tvorbou sněhových jazyků. Je třeba poslouchat pokyny horské služby, sledovat dopravní zpravodajství a počítat se zhoršenou sjízdností komunikace. 

výstraha, čhmú
Zdroj: ČHMÚ
Domů
Sdílet
Diskuse