Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2022 11:00
Čas čtení 3:38
Tereza Šnajdrová

Pasqual Piñón se narodil se dvěma hlavami. Jeho slávu v cirkuse přerušila až operace, při níž mu byla „druhá hlava“ sťata

Pasqual Piñón se narodil se dvěma hlavami. Jeho slávu v cirkuse přerušila až operace, při níž mu byla „druhá hlava“ sťata
Zdroj: Wikimedia Commons/Unknown author/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI NEOBVYKLÍ LIDÉ Z HISTORIE
Uložit Uložené

Pasqual Piñón, muž se dvěma hlavami, vystupoval v cirkuse po celých Spojených státech. Jeho kariéru přerušila až operace, pří níž mu byla druhá hlava sťata.

V rámci naší článkové série ti přinášíme další příběh. Tentokrát zavítáme do cirkusu Sells Floto ve Spojených státech, ve kterém vystupoval Pasqual Piñón, známý spíše jako „muž se dvěma hlavami“. Piñón dlouhá léta sloužil jako unikátní „atrakce“. Jeho „druhá hlava“ se nehýbala, měla prázdný výraz a nijak neinteragovala.

Doporučeno
Martin Laurello dokázal otočit hlavu o 180 stupňů. Ve freak show jej nazývali „lidská sova“ Martin Laurello dokázal otočit hlavu o 180 stupňů. Ve freak show jej nazývali „lidská sova“ 19. listopadu 2022 12:00

Do cirkusu Sells Floto jej dostal vymyšlený příběh

Pasqual Piñón se údajně narodil v Mexiku, ale protože nechtěl žít v chudobě, rozhodl se vydělat na své odlišnosti. Dostal se do Spojených států, kde získal angažmá v cirkuse Sells Floto, v němž byli vystavováni „neobvyklí lidé“. Tlustá dáma, potetovaný muž, trpaslík nebo siamská dvojčata. Jak se ale obyčejný muž z Mexika dostal do tzv. freak show?
 
Oficiální příběh, který byl vyprávěn návštěvníkům a návštěvnicím cirkusu, zněl následovně. Piñón měl uprchnout do Spojených států poté, co radikální mexický revolucionář Pancho Villa obsadil jeho rodinný ranč. Aby Piñón uživil svou ženu a šest dětí, přijal práci v cirkuse. Mexičan měl totiž na hlavě malý výrůstek, čehož se chopil principál a z muže udělal hvězdu.
 
Piñónova „druhá hlava“ byla ale nehybná, ústa se stále usmívala, oči vypadaly prázdně, a principál proto musel přijít s další historkou, aby mužovu fyzickou kondici udělal více uvěřitelnou. Divákům a divačkám napovídal, že Piñón ve dvaceti letech utrpěl mrtvici a jeho druhá hlava tehdy znehybněla.
 
Návštěvníci a návštěvnice freak show na tuto pohádku skočili a za to, aby mohli vidět „muže se dvěma hlavami“, byli ochotni zaplatit nemalé peníze. Nevadilo jim ani to, že Piñón nebyl žádný bavič a většinu vystoupení pouze seděl, koukal a sem tam se podíval ke stropu, aby jeho druhá hlava vynikla.

Pravda v podobě masky z vosku

Jak se později ukázalo, pravda byla někde jinde. Pasqual Piñón byl obyčejný železniční dělník z Texasu, kterému na temeni hlavy vyrůstal velký nezhoubný nádor. V roce 1917 jej při práci na kolejnicích objevil jeden z organizátorů tzv. freak show a v malém výrůstku okamžitě viděl měšec plný peněz.
 
Piñónovi proto nechal z vosku vytvořit falešnou masku, kterou si vystavovaný nalepil na svůj malý nádor, a tak vznikl Mexičan „se dvěma hlavami“. Důvodem, proč se druhý obličej Piñóna nehýbal, byl tedy vosk, a nikoli mrtvice, jak principál rozhlašoval po celém světě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sideshow Ballyhoo (@sideshowballyhoo)

Slávu „muže se dvěma hlavami“ ukončila až operace

Dne 21. června 1919 měl cirkus Sells Floto přijet do Gardneru a všichni se již těšili na to, až uvidí „muže se dvěma hlavami“. Pro město to byla obrovská událost, a mnohé proto zaskočilo, když se na titulních stranách místních plátků začala objevovat informace, že „dvouhlavý cirkusový umělec byl v nemocnici dekapitován“.
 
Když cirkus přijel do města, principál nechal zavolat doktora Jamese Waterse, aby zkontroloval jeho největší hvězdu, Pasquala Piñóna, který se již pár dní nemohl zvednout z lůžka. Trpěl silnými bolestmi, které mu zabraňovaly v jakémkoli pohybu, tedy i ve vystupování.
 
Během druhého vyšetření přišel ošetřující lékař se špatnými zprávami. Nádor musí pryč, nebo Piñón zemře. Ještě téhož dne byl proto vystupující převezen do nemocnice Henry Heywood Memorial Hospital, kde mu byl nádor vyoperován. Lékaři mu tak zachránili život. Piñón měl navíc velké štěstí, neboť při operaci neutrpěl poranění mozku a nádor se podařilo odstranit bez větších komplikací. Co však utrpěl, byla ztráta kariéry.
 
Podle dostupných informací se Piñón po operaci několik dní zotavoval v nemocnici, ale následně se vrátil do Texasu. Co s ním bylo dál, nikdo neví. Předpokládá se, že buď odešel do důchodu, nebo se vrátil ke svému životu dělníka.

Doporučeno
Siamská dvojčata Daisy a Violet Hilton: Dívky byly zneužívány a týrány. V pozdějších letech se provdaly, ale zemřely v zapomnění Siamská dvojčata Daisy a Violet Hilton: Dívky byly zneužívány a týrány. V pozdějších letech se provdaly, ale zemřely v zapomnění 28. září 2022 6:00

Parazitická hlava existuje

Ač byla celá historka o dvouhlavém muži smyšlená, existují případy, kdy se opravdu narodily děti se dvěma hlavami. Jedním z nich byl i dvouhlavý chlapec z Bengálska, který se narodil v roce 1783. Porodnice, která tehdy u porodu asistovala, byla vzhledem malého chlapce tak zděšená, že se jej pokusila zabít vhozením do ohně. Dítě bylo naštěstí zachráněno a utrpělo pouze popáleniny jednoho oka a ucha.
 
Když se rodiče z této události vzpamatovali, odjeli spolu s chlapcem z vesnice do Kalkaty, kde začali dítě se dvěma hlavami vystavovat. Taková podívaná budila velkou pozornost a chlapec vydělal rodině velké peníze. Když však nebyl vystavován, rodiče jej schovávali doma, pod prostěradlem, a to i několik hodin v kuse.
 
Chlapec, jehož druhá hlava vyrůstala nad tou první a měla deformované uši, malý jazyk a černé vlasy, žil i přes nepřízeň osudu celkem spokojeným životem. Ten však skončil, když mu byly čtyři roky. Matka jej tehdy nechala jít samotného pro vodu, a když se dlouho nevracel, vydala se ho hledat. Chlapce se dvěma hlavami našla mrtvého. Jak pitva ukázala, dítě zemřelo po uštknutí kobrou.
 
O odkup mrtvoly se ihned hlásilo mnoho anatomů, ale věřící rodiče nechtěli podobné znesvěcení připustit. Své dítě pohřbili za městem Tumloch, avšak netrvalo dlouho a hrob byl vykraden. Lebka bengálského chlapce se dvěma hlavami je dodnes k vidění v Muzeu anatomických vzorků v Londýně.

Craniopagus parasiticus
Craniopagus parasiticus se vyskytuje u 2 až 3 z pěti milionů porodů. Jedná se o extrémně vzácný typ parazitického dvojčete. Embryo se zpočátku vyvíjí jako dvojčata, ale nepodaří se mu zcela oddělit, a jedno z dvojčat tak zůstává nedostatečně vyvinuté a připojené k druhému.
 
Taková dvojčata jsou velmi vzácná a často se rodí mrtvá. Jedinou léčbou je chirurgické odstranění parazitického dvojčete, avšak tyto operace jsou velmi riskantní. V roce 2004 se o takovou operaci pokusili v Dominikánské republice, avšak Rebeca Martínez zemřela v důsledku ztráty krve. O rok poději se operaci pokusili zopakovat v Egyptě, kde se narodila Manar Maged. I ona však o několik týdnů později zemřela kvůli opakované infekci.
Domů
Sdílet
Diskuse