Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2022 14:50
Čas čtení 3:43
Eva Soukeníková

Vybrali jsme 10 knih, které nás v roce 2022 v redakci nejvíc bavily

Vybrali jsme 10 knih, které nás v roce 2022 v redakci nejvíc bavily
Zdroj: Pexels/Melike Benli
KULTURA KNIHY
Uložit Uložené

Zábava, vzdělání, terapie i špetka fantasy. Tak vypadá výběr deseti knih, které ti doporučuje Refresher.

Také máš Vánoce spojené s tím, že si v klidu zalezeš pod deku a čteš si? My v Refresheru ano. Proto jsme se rozhodli dát ti pár tipů, co vzít do ruky. Tyto knížky nás letos hodně bavily. 


Redaktor Radim Šlechta píše hodně o filmech, je ale také velký čtenář a doporučí ti dvě knihy z těch, které si letos otevřel:

Jan Bělíček: V chapadlech murmuru

„Tahle knížka vznikla na základě stejnojmenného podcastu pro Institut úzkosti, v psané podobě je pro mě osobně ještě lepší. Knížka tě provede těkavostí, tekutostí a krizí, která se ze společnosti promítá do knih, které čteme, a seriálů, které sledujeme. Zároveň ti může posloužit i seznam tipů na knihy, protože na ukázky je poměrně bohatá,“ popisuje Radim.

Jan Bělíček s knihou V chapadlech murmuru.
Jan Bělíček s knihou V chapadlech murmuru. Zdroj: Paseka/Barbora Maršíček Votavová

Raymond Queneau: Zazi v metru

„Starší, ale pořád dobré vyprávění o malé Zazi, která se chce stát učitelkou, aby mohla ‚vysírat malý smrady‘. Na návštěvě strýčka v Paříži se chce projet metrem, jehož řidiči ale stávkují. Příběh přechází z poměrně konvenčních situací až do zcela absurdních rovin. Knížka je vtipná, plná argotu a určité špinavosti pařížských barů, klubů a kšeftařů. Zajímavé je, že způsobila poměrně velký rozruch mezi francouzskou elitou a kritiky, protože byla jako jedna z prvních napsaná celá v hovorové francouzštině. Dneska už normální věc, tehdy rána pro puritány.“


Naše specialistka na sociální sítě Annette Kolková sice není tak velká čtenářka, jedna kniha jí ale vyrazila dech:

Honza Vojtko: Vztahy a mýty 

„Já nejsem úplně čtenářka, až doteď. Kniha Vztahy a mýty od Honzy Vojtka, což je párový terapeut, mi letos neskutečně pomohla ve vztahu. V knize je vysvětlena spousta vztahových mýtu i konkrétní příběhy z terapeutovny. Pomohlo mi to tenkrát asi stejně jako docházení na terapie. Takže bych to doporučila všem, kteří se s něčím ve vztahu nebo i mimo něj trápí a rádi by z toho chtěli ven,“ popisuje Annette. 

Jan Vojtko.
Jan Vojtko. Zdroj: FTV Prima

Ekonomická redaktorka Kuni Nguyenová dává nejen tip na knížku, ale i na to, jak v příštím roce hodně číst a málo utrácet: 

Peter Gregory Boghossian: Jak vést (zdánlivě) nemožné rozhovory 

„Obecně vyhledávám knížky, které mě posunou dál jak v kariéře, tak v osobním životě. A právě kniha Jak vést (zdánlivě) nemožné rozhovory splňuje obojí. Líbí se mi na ní zejména praktičnost a uvedení konverzačních technik do kontextu. Ať už vedu konfrontační rozhovor s majiteli firem, nebo mluvím s lidmi s extremistickými postoji, kniha mi pomáhá vyjádřit svůj názor a chytře reagovat i na názor druhých. Mimochodem, jedna z mých nejlepších investic v roce 2022 je rozhodně roční poplatek za vstup do knihovny za 60 korun…“ radí Kuni.


Redaktorka Tereza Šnajdrová často píše o zajímavých příbězích z historie nebo krimi prostředí. Proto ji letos hodně bavila i tato mrazivá kniha: 

Edogawa Rampo: Zrcadlové peklo

„Všechny fanoušky a fanynky hororových detektivek potěší kniha Zrcadlové peklo od japonského spisovatele Edogawy Rampa. Jeho inspirací je Edgar Allan Poe, pročež si za svůj pseudonym vybral právě přesmyčku jeho jména. Kniha Zrcadlové peklo sestává ze šesti povídek a jedné novely, ze kterých bude čtenáře mrazit. Texty jsou plné tajemství, neočekávaných příběhů a překvapivých závěrů, čímž čtenáři pěkně zamotají hlavu. To vše je navíc zasazeno do tajemného japonského prostředí a jako plus v knize najdeš velmi zajímavé ilustrace,“ popisuje Tereza. 

Edogawa Ranpo.
Edogawa Ranpo. Zdroj: Wikimedia Commons

Reportérka a fotografka Lucie Kotvalová je velká čtenářka a v roce 2022 ji zaujaly hned tři tituly: 

Carolyn Steel: Sitopie 

„Sitopie od vystudované architektky Carolyn Steel je velmi důkladný a kreativní text o jídle. O jeho vlivu na vývoj lidstva i na neustále se měnící podobu toho, co tvoří naši realitu. Kniha navíc zcela konkrétně ukazuje, jak by se svět mohl proměnit k lepšímu, kdybychom si opět začali vážit jídla,“ komentuje svůj výběr Lucie. 

Šárka Homfray: Proč jsme tak naštvané 

„Jakási feministická příručka nazvaná Proč jsme tak naštvané od právničky Šárky Homfray. Autorka na širokém spektru témat dokazuje, proč je feminismus v dnešním světě tolik potřebný. Kniha je to krásná, dojemná i smutná zároveň, budící solidaritu, plná dat a zkušeností, českého kontextu a jistě –⁠ i důvodů pro naštvání. Kombinace tohoto všeho čtenáře i čtenářky dovádí k jedinému logickému závěru.⁠ Feminismus je přínosem pro úplně všechny,“ dává další tip Lucie, ke kterému se přidává také další redaktorka Adéla Ježková. Rozhovor Adély s autorkou Šárkou Homfray si můžeš přečíst zde.

Přebal knihy „Proč jsme tak na-štvané?“ je vytvořen rafinovaně.
Přebal knihy „Proč jsme tak na-štvané?“ je vytvořen rafinovaně. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Bessel A. Van der Kolk: The Body Keeps the Score

„Kniha od psychiatra Bessela A. Van der Kolka je vyhledávaným titulem o traumatu a posttraumatické stresové poruše. Čtení, které mnohé možná dovede k bolavému rozpomínání a niterným zjištěním o vlastní historii. Ale jak se říká: Jediná cesta ven je skrz,“ dodává Lucie.


 Redaktor Vojtěch Vanda dodává jeden fantasy tip: 

Odkaz Tastedaru: Ydris

„Líbilo se mi na tom to, že je to vlastně komunitní projekt, jelikož se to zvládlo vydat pomocí Startovače. Je to fantasy sága s vlastní hudbou na YouTube, s vlastním jazykem, propracovanou mapou, doprovází ji písně i básně. Uvnitř se setkáš s magií, která ale není všemocná, má své limity. Člověk ji ale nesmí soudit moc příkře. Nemá dokonalý děj, není to super masterpiece, ale má obrovský potenciál. Na prvotinu Květoslava Höniga a prozaickou prvotinu Ondřeje Hrabala si myslím, že dobrý,“ říká Vojta. 


Editorka Eva Soukeníková letos četla méně než obvykle, stejně ale přidává tip na zahraniční prózu na konec: 

Ocean Vuong: Na zemi jsme na okamžik nádherní 

„Velmi čtivá a zajímavá próza amerického spisovatele vietnamského původu. Právě autorův původ je i ústředním tématem a atmosférou knihy. Text je totiž koncipován jako dopis autorově matce, ta si ho ovšem nikdy nepřečte, protože neumí anglicky. Pro mě to bylo dojemné čtení, které mě nutilo k přemýšlení a kání, jak málo vím o vietnamské komunitě nejen v USA, ale především u nás,“ dodává Eva.

Na Zemi jsme na okamžik nádherní.
Na Zemi jsme na okamžik nádherní. Zdroj: Nakladatelství Vyšehrad
Domů
Sdílet
Diskuse