Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Tena.
31. prosince 2022 v 10:00
Čas čtení 1:30
Sponzorovaný obsah

Inkontinenční potíže se týkají i mladých lidí. Jak se jim vyhnout?

Inkontinenční potíže se týkají i mladých lidí. Jak se jim vyhnout?
Zdroj: Tena
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nechtěný únik moči dokáže potrápit nejen starší generace, ale i mladší ročníky. O co se přesně jedná a jak lze této zdravotní komplikaci předejít?

Nejčastější příčiny vzniku inkontinence:

 
Infekce močových cest
Záněty v močových cestách často způsobuje bakterie E. coli, která se sice v těle přirozeně vyskytuje, ale do močových cest by se dostat určitě neměla.

 
Přetížení pánevního dna
Přílišné cvičení či tahání těžkých břemen má za následek ochabnutí svalů v oblasti pánevního dna.

 
Těhotenství a porod
V těhotenství plod dítěte tlačí na močovou soustavu a tím zmenšuje kapacitu močového měchýře. Při porodu je pánevní dno vystaveno takové zátěži, že místní svaly mohou výrazně ochabnout.

 
Nervová porucha
Zdravé nervové receptory močového měchýře vysílají signál do míchy, když je měchýř dostatečně naplněný. Ta reaguje nazpět pokynem k vyprázdnění. Porušené nervy nezasílají správný signál a k vyprazdňování dochází nečekaně. Tato obtíž se nejčastěji projevuje během dospívání.


Jak únikům moči předcházet?

Pokud vás inkontinence postihla, je vhodné navštívit lékaře, který najde příčinu problému a pomůže vám s nastolením vhodné léčby. Pro prevenci je nejvhodnější následující:

 
Zdravý životní styl
Zdravý životní styl je základem všeho. Vyvážený jídelníček a pravidelný pohyb celkově prospívají tělesné i duševní kondici. Inkontinence totiž může mít příčinu i v duševní nepohodě. Omezte i přílišné množství kávy a další močopudné tekutiny, obzvláště alkohol.

 
Přiměřená tělesná hmotnost
Dalším důležitým krokem při prevenci úniku moči je pohlídání si zdravé tělesné váhy. Velké množství tuku představuje velkou zátěž nejen na kosti a klouby, ale i na pánevní dno, které může po čase ochabnout, a tím pádem nedokáže moč plně zadržet.


Ochrana před infekcí
Chraňte své močové ústrojí před infekcemi, které dokážou problémy s inkontinencí zhoršit. Po pohlavním styku je vhodné se vymočit, tím se totiž ze zmíněné oblasti dostanou ven nežádoucí bakterie. Rozhodně udržujte prostor mezi močovou trubicí a análním otvorem v co největší čistotě.

 
Správné cviky
Pokud máte povolené svaly pánevního dna, začněte s každodenním cvičením. V této problematice jsou ideální Kegelovy cviky. Ty spočívají ve stahování svalstva kolem močové trubice. Postup je následující:


Začněte vleže na podložce. Později, až budete svaly lépe ovládat, zvládnete posilovat například i při chůzi. Stáhněte svaly na dvě vteřiny a na dalších deset je povolte. Postupně délku sevření prodlužujte o jednu vteřinu a vždy dodržte desetivteřinový odpočinek. Praktikujte každý den alespoň deset minut.

Výsledky cvičení a zdravého životního stylu lze očekávat během pár týdnů či měsíců – vždy záleží na rozsahu poškození svalstva a podobně. Mezitím vsaďte na inkontinenční vložky, které jsou diskrétní a zároveň spolehlivé.

Domů
Sdílet
Diskuse