Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. ledna 2023 v 18:39
Čas čtení 1:43

Česká televize stahuje Marka Wollnera z vysílání kvůli údajnému nevhodnému chování. Novinář obvinění odmítá

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká televize stahuje Marka Wollnera z vysílání kvůli údajnému nevhodnému chování. Novinář obvinění odmítá
Zdroj: Česká televize

Wollner jakákoli obvinění odmítá, postavila se za něj i výrazná část jeho podřízených.

Dramaturg a šéfredaktor reportážní publicistiky České televize Marek Wollner nebude dočasně moderovat pořad Reportéři ČT. Televize k tomuto kroku přistoupila v souvislosti s vyšetřováním možného nevhodného chování novináře k podřízeným. Wollner čelí podezření z bossingu a sexuálního obtěžování. Uvedl to deník A2larm s odvoláním na mluvčí ČT. 

Wollnera obvinila bývalá členka redakce

„Česká televize se rozhodla, že do ukončení šetření Wollner nebude moderovat pořad Reportéři ČT,“potvrdila A2larmu mluvčí ČT Karolína Blinková. „Česká televize dostala podnět na možné nevhodné chování Marka Wollnera na začátku prosince od jedné ze zaměstnankyň divize zpravodajství. V souladu s nastavenými pravidly jej začala bez odkladu prověřovat, ustavila tedy komisi složenou z odborníků na právo, HR a řešení stížností, která svoji závěrečnou zprávu dokončila ke 22. 12.,“ doplnila.

Marka Wollnera původně obvinila bývalá členka redakce pořadu Reportéři České televize Markéta Dobiášová. Ve svém článku s názvem Pracovní podmínky v redakci Reportérů ČT: Aktivismus, bossing i harašení například uvedla„V redakci navíc panují dlouhodobě vypjaté vztahy. Bossing, šikana. Víme o ní všichni. Nikdo si však netroufá o tom mluvit nahlas. Názory na způsob vedení redakce, vyjádření redaktorů jsou Markem umlčeny. Končí dehonestací nebo zesměšňováním přede všemi na poradách nebo ve střižně.“

20. července 2024 v 14:00 Čas čtení 0:12 KVÍZ: Chalupáři, Hospoda, Vinnetou a další. Jak dobře znáš klasiku, která běží každé léto? KVÍZ: Chalupáři, Hospoda, Vinnetou a další. Jak dobře znáš klasiku, která běží každé léto?

Další informace se podle Dobiášové týkaly i sexuálního obtěžování. „Mnohokrát zkusil. Zamkl kancl, když jsem psala scénář, strčil mou ruku mezi nohy… Chtěl, abych mňoukala, než mi schválí scénář, sahání na prdel normálka (...),“ píše v článku.

Jde o snahu mě zdiskreditovat, reagoval novinář

Server A2larm Marka Wollnera kontaktoval s žádostí o reakci. Novinář uvedl, že drtivá většina jeho podřízených za ním stojí, vyjádřila to prý i v petici. „Jde o diskreditační snahu mých bývalých kolegů, která se hodí politikům, dlouhodobě usilujícím o mou profesní likvidaci. Že do doby vyřešení případu nebudu na obrazovce, považuji za správné rozhodnutí,“ doplnil.

Za Wollnera se v reakci na obvinění ze strany Markéty Dobiášové postavilo i šestnáct jemu podřízených editorů a redaktorů. „Jako členové redakcí se chceme ohradit jak proti nesmyslům, že v týmu nebyla chuť investigovat některé kauzy, tak proti osočením, že v redakci panovala toxická atmosféra šikany či sexuálního harašení,“píší ve společném prohlášení, které má k dispozici server Hlídací pes. 

„Po celou dobu Marek bránil nezávislost redakce a vytvářel nám prostředí pro naši práci. Prostředí, ve kterém nemusíme mít strach, že nás naše práce bude ohrožovat, protože s tématy míříme příliš vysoko. Ti z nás, kteří jsou v redakci delší dobu, si pamatují, že stejnou ochranu požívala i Markéta. Stejně jako za námi, i za ní Marek vždy stál,“ stojí dále v dokumentu.

Domů
Sdílet
Diskuse