Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2023 18:07
Čas čtení 1:15
Vojtěch Vanda

Ptačí hodinka je tady. Česko sčítá ptáky v krmítkách

Ptačí hodinka je tady. Česko sčítá ptáky v krmítkách
Zdroj: Unsplash/Wim van 't Einde
ZAJÍMAVOSTI ČESKO ZPRÁVY Z DOMOVA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Do sčítání se může zapojit i osazenstvo tvého krmítka. Stačí spočítat, které druhy ptáků si k tobě přilétly „nabídnout“.

Máš krmítko, které teď přes zimu navštěvují ptáci? Tak se můžeš zúčastnit tzv. Ptačí hodinky. Pátý ročník programu občanské vědy České společnosti ornitologické (ČSO) si klade za úkol mezi 6. a 8. lednem sledovat ptačí krmítka a spočítat, kolik kterých ptáků je navštívilo. Data pomohou zjistit více o chování zimních ptáků či významu jejich přikrmování.

Doporučeno
Cena vajec půjde zřejmě nahoru, velkochovy kosí ptačí chřipka Cena vajec půjde zřejmě nahoru, velkochovy kosí ptačí chřipka 4. ledna 2023 20:04

Připojit se může opravdu každý. „Nejprve si vybereme vhodné místo k pozorování, což je nejlépe krmítko s pestrou nabídkou potravy. Pak kdykoliv v průběhu mezi 6. a 8. lednem 2023 sčítáme ptáky po dobu jedné hodiny. U každého druhu zapisujeme vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Vidíme například tři sýkory modřinky, za chvíli je jich tam šest a po chvíli už jen jedna? Zapišme si u modřinky šestku,“ radí společnost.


„Počítáme všechny ptáky. Nejen na krmítku, ale i ptáky v okolí nebo přeletující. Po dobu sčítání zůstáváme na jednom místě, nesčítáme je například na procházce,“ dodává. K tomu odborníci dodávají informaci pro soutěživce, že se nejedná o závod, nýbrž o vědecký výzkum. Je proto třeba dodávat opravdu pravdivé informace, i kdyby se tam neobjevil žádný pták.

Výsledky pozorování je možné následně zaznamenat online. Výsledky budou známy do 15. ledna a následně odeslány všem, kdo se zúčastní. Kromě toho, pokud budeš sledovat své krmítko, dostaneš certifikát s jeho profilem.

Důležitější jsou ale samozřejmě cíle, které si předsevzali výzkumníci. Mezi ně patří –⁠ kromě dlouhodobého sledování zimování ptáků v Česku a zjišťování, co jejich výskyt a chování ovlivňuje –⁠ také zapojení široké veřejnosti do jednoduchého vědeckého výzkumu. Také by byli rádi, kdyby si veřejnost budovala vztah k ptákům či k přírodě skrze vlastní zkušenost.

Výsledky

Sčítání je prozatím možné sledovat i nedokončené. Do výzkumu se v pátek odpoledne zapojilo 1548 účastníků, kteří zaznamenali 22 053 ptáků. Suverénně nejvíce se vyskytujícím ptákem je sýkora koňadra v počtu 3 829. Na druhém místě je vrabec polní se 3 084 ptáky a třetí vrabec domácí se 2 731 ptáky.

Domů
Sdílet
Diskuse