Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2023 14:07
Čas čtení 1:18
Ilona Hobzová

Holubi jako nástroj pašování drog? Tradice trvající desítky let

Holubi jako nástroj pašování drog? Tradice trvající desítky let
Zdroj: Pexels/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Naposledy došlo k chycení ptačího pašeráka loni v prosinci.

V kanadské provincii Britská Kolumbie odchytili strážníci na konci prosince loňského roku v jedné z tamních věznic holuba, který měl na sobě připevněný malý batůžek se třiceti gramy pervitinu. Holubi ale nejsou jako nástroj pašování drog žádnou novinkou. Poprvé se na ně ve veřejném prostoru upozorňovalo už ve třicátých letech minulého století.

Poštovní holubi uletí i přes tisíc kilometrů 

K přepravě drog do vězení bývají v dnešní době využíváni hlavně jejich zaměstnanci, návštěvy vězňů, případně poštovní služby nebo drony. Historie holubů coby nástroje pašeráků má ale také bohatou tradici. 

Dokazuje to například článek deníku New York Times z 2. února 1930. Ten referuje o tom, že jižní hranici země sužují holubi, kteří u sebe mají přivázané kapsle s drogami, zejména kokainem. Deník tehdy informoval o pašerácích, kteří si chovali vlastní poštovní holuby. Toto plemeno je schopné urazit velkou vzdálenost a následně se vrátit na místo odletu. Podle Střediska pro kontrolu holubů (Pigeon Control Resource Center) mohou tito holubi uletět až 700 mil (přes tisíc kilometrů) denně.

Používání holubů coby pašeráků drog je populární i dnes. V roce 2017 byl podle serveru Al Arabiya kuvajtskými úředníky poblíž celnice chycen poštovní holub, který nesl v batůžku na svém těle 178 tablet drogy z Iráku do Kuvajtu. Podle informací médií se jednalo buď o ketamin, nebo extázi.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Zajímavý příběh se odehrál také na Kostarice v roce 2015, kdy holub do jedné z tamních věznic s maximální ostrahou pašoval marihuanu a kokain. Holub dostal přezdívku Narco Paloma a stal se z něj slavný mem. 

Server 100+1 zahraniční zajímavosti upozornil na to, že podobně jako holubi jsou k pašování drog využíváni také papoušci. V kolumbijském městě Barranquilla nedávno lapili pestrobarevného papouška Lorenza, který patřil členům zločineckého gangu. Zatímco Lorenzo hlídal okolí, dealeři si domlouvali obchod. „Utíkej, utíkej,“ volalo podle webu zvíře, když uvidělo policii. Zločinci si takto vycvičili více než 1 700 papoušků.

Domů
Sdílet
Diskuse