Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2023 9:30
Čas čtení 4:20
Adriana Královičová

Niektorí tvrdia, že dnes vyzerá ako Ježiš, iní, že neexistuje. Dizajnér Martin Margiela už takmer 30 rokov neukázal svoju tvár

MÓDA
Uložit Uložené

Spoznaj príbeh záhadného návrhára, pre ktorého bola móda vždy viac umeleckým vyjadrením než spájaním s jeho osobou. Ľudia mu vymysleli prezývku „módny Banksy“, pretože počas celej svojej kariéry sa držal v anonymite, a tak je to dodnes.

Martin Margiela, „neviditeľný“ muž, zakladateľ módneho domu Maison Margiela, celý život odmietal poskytovať novinárom rozhovory, či už telefonicky, alebo osobne, všetky odpovede posielal faxom. Jeho tvár bola zachytená naposledy v 90. rokoch. V roku 2019 o ňom vznikol dokument Martin Margiela: In His Own Words, kde ho však takisto neuvidíš. Počuť môžeš jeho hlas, no vidieť iba ruky. 

Vďaka svojej extrémne tajnostkárskej povahe sa stal terčom rôznych konšpiračných teórií, ktoré často hraničili s bizárom. Jeho anonymita bola pre mnohých ľudí, najmä tých z módneho biznisu, priam neznesiteľná. Tí, ktorí mali tú česť a stretli sa s Margielom, tvrdili, že vyzeral ako Ježiš. Iní prisahali, že Martin Margiela sa vydáva za PR manažéra s menom Patrick. Ďalší hovorili, že je to v skutočnosti žena, prípadne, že vôbec neexistuje. 

Margielova tvorba ovplyvnila mnoho dizajnérov, či už Rafa Simonsa, alebo Demnu Gvasaliu. Prečo zakrýval modelkám tváre, čo znamenajú čísla na štítkoch oblečenia značky Maison Margiela a ďalšie fakty o vizionárovi bez tváre sa dočítaš v článku.

Martin Margiela Maison Margiela móda osobnosti
Zdroj: YouTube/@Threaducation

Asistent významného návrhára

Martin Margiela absolvoval Kráľovskú akadémiu výtvarných umení v Antverpách v roku 1979. Po štúdiu sa presťahoval do Paríža, kde plánoval nazbierať viac skúseností. Uchádzal sa o prácu už vtedy významného módneho návrhára Jeana-Paula Gaultiera. Príbeh ich spolupráce vraj začal tak, že Martin čakal niekoľko dní v Gaultierovom ateliéri, aby ho zastihol a ukázal mu svoje návrhy.

Počas tejto práce dokázal, že má naozaj talent, a zanechal veľký dojem. „Vedel som, že dokáže skvelé veci, ale nevedel som, že až do takej miery,“ hovorí Jean v spomínanom dokumente.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 129303 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo znamenajú čísla na bielych štítkoch. 
  • Prečo zakrýval modelkám tvár.
  • Ako vznikol nápad vytvoriť legendárny dizajn topánok Tabi.
  • Ktorého známeho rapera fascinovala jeho anonymita.
Domů
Sdílet
Diskuse