Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2023 13:33
Čas čtení 1:39
Ilona Hobzová

Dnes je Světový den boje proti rakovině: Jak tomuto onemocnění předcházet?

Dnes je Světový den boje proti rakovině: Jak tomuto onemocnění předcházet?
Zdroj: Pexels/Anna Tarazevich/volně k užití
ZDRAVÍ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Osvětový den připadá každoročně na 4. února.

Stejně jako každý rok si i letos 4. února připomínáme Světový den boje proti rakovině, jehož cílem je zvýšit všeobecné povědomí o této civilizační nemoci a vyvracet některé mýty s ní spojené.

Mezi rizikové faktory řadíme kouření, obezitu či UV záření

„Jeden z velkých mýtů ohledně rakoviny je, že jí nelze předcházet. Přestože samozřejmě existují rizikové faktory, jako jsou věk nebo genetika, které ovlivnit nemůžeme, je tu také celá řada ovlivnitelných faktorů. Ať už se jedná o zdravý životní styl, nebo o pravidelné navštěvování preventivních prohlídek a screeningových programů,“ říká Kateřina Šédová, zakladatelka Loono. Tato nezisková organizace se v Česku snaží o vzdělávání veřejnosti a prevenci v několika oblastech zdraví.

Významným rizikovým faktorem je nadváha a obezita, zejména pro rozvoj rakoviny prsu, tlustého střeva nebo žaludku. Člověk by tak měl v rámci prevence dbát na vhodnou stravu, která obsahuje dostatek vlákniny, kvalitních bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. Vyvarovat by se naopak měl velkému množství červeného masa. Důležitý je také pravidelný pohyb a spánek.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Loono (@loonocz)

V rámci primární prevence hraje velkou roli také vyhýbání se kouření a konzumace alkoholu. Kouření je jednou z nejvýznamnějších příčin vzniku rakoviny plic, ale také močového měchýře nebo ledvin. Cigarety obsahují přes 7 000 škodlivých látek, u 70 z nich byla prokázána souvislost se vznikem rakoviny. Konzumace alkoholu pak zvyšuje riziko rakoviny hrdla, jícnu, prsu, ale také jater a dalších orgánů, přičemž neexistuje žádná zcela bezpečná dávka. 


Nejvýznamnějším rizikovým faktorem vzniku rakoviny kůže je UV záření. Při pobytu na slunci by měl proto člověk vždy používat krém s dostatečnou SPF ochranou. Nebezpečné je také opalování v soláriích, proto je vhodnější se jim vyhnout. Rakovinu mohou způsobovat také nějaké infekce. Nejtypičtějším příkladem je lidský papilomavirus (HPV), který je rizikový nejen pro rakovinu děložního čípku, ale také karcinom konečníku nebo krku. Nebezpečný je tedy také pro muže. Účinnou prevenci v tomto případě představuje očkování.

Češi preventivní prohlídky zanedbávají

Preventivní prohlídky, které jsou podstatnou součástí sekundární prevence, řada lidí podceňuje. Prohlídky u praktického doktora zanedbává 75 % lidí, gynekologickou preventivní prohlídku pak každá druhá žena. Každý rok je přitom jen v České republice diagnostikováno více než 80 tisíc nových případů rakoviny.

Doporučeno
Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? 23. října 2022 6:00

Komplexní seznam preventivních prohlídek a screeningových programů přináší nezisková organizace Loono na svých webových stránkách. Pomoci ti může také aplikace Preventivka. Ta připomíná nejen preventivní a screeningové prohlídky, ale také samovyšetření. Zároveň vysvětlí, proč jsou tyto prohlídky důležité a co na nich člověka čeká. A v neposlední řadě naučí, jak pečovat o své zdraví a onemocněním předcházet.

Domů
Sdílet
Diskuse