Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Kimbino.cz.
16. února 2023 10:10
Čas čtení 2:24
Sponzorovaný obsah

Pizza za knihy aneb proč čteme?

Pizza za knihy aneb proč čteme?
Zdroj: Unsplash/Mikołaj
ZAJÍMAVOSTI KNIHY
Uložit Uložené

Čtení knih přináší mnohé benefity.

Myslíte si, že čtení patří k našemu životu? Odborníci i veřejnost se shodují na benefitech, které nám čas strávený s knihami přináší. Četba je po všech stránkách výborným způsobem trávení volného času. Položili jste si ale někdy otázku, proč vlastně čtete?

Čtení nám pomáhá snižovat stres, působí také jako prevence před vznikem některých neurodegenerativních onemocnění a dokáže nám usnadnit i usínání. U dětí navíc významně podporuje rozvoj slovní zásoby, představivosti, schopnosti komunikace a empatie.

Proč (ne)čteme

V dětství nás často ke čtení nutí seznam povinné četby. Jedná se o knihy a příběhy, které kdysi dávno někdo dospělý vybral, aby je děti četly. Jen málo škol je natolik osvícených, že nechávají dětem ve výběru literatury volnou ruku. 

Už je načase tuto zažitou praxi změnit. Zajímá vás proč, když jsme si to všichni zažili na vlastní kůži? Pak si odpovězte upřímně na následující otázky.

  • Máte skutečně kladný vztah ke knihám?
  • Přečtete alespoň jednu knihu měsíčně?
  • Baví vás čtení, nebo se k němu musíte přemlouvat?
  • A jak si myslíte, že jsou na tom ostatní?

Mnoho dospělých Čechů si ve vztahu ke knihám prošlo několika fázemi. Dětští čtenáři bývají zpravidla poměrně aktivní, nicméně poté přijde na řadu povinná četba, která mnoho z nich od čtení spíše odrazuje. Záměr je přitom přesně opačný. Seznamy povinné literatury však bývají sestavovány zvláštně. Liší se škola od školy a obsahují často velmi neatraktivní tituly.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v milostných párech ze slavných knih? KVÍZ: Vyznáš se v milostných párech ze slavných knih? 25. dubna 2024 13:00

Žáci se snaží čtení povinné literatury vyhýbat, jelikož mají pocit, že čtou, jen aby měli o čem psát do čtenářského deníku. A místo toho, aby se věnovali četbě jiných knih, nečtou vůbec žádné. Někteří z nás pak najdou cestu zpět ke knihám v dospělosti rychleji, jiní pomaleji. Někteří dokonce vůbec.

Je pochopitelné, že pravidelná četba je pro rozvoj čtenářské gramotnosti velmi důležitá. Nebylo by však lepší motivovat děti ke čtení jinak než seznamem povinné literatury?

Pizza za čtení

Jeden takový způsob už desítky let testují ve Spojených státech. Jestli jste si doteď kladli otázku, kde se v tomto článku schovává ta pizza z titulku, nebojte se, teď na ni přijde řada.

V USA již více než dvacet let běží program, který slibuje dětem pizzu za čtení. Celý princip je velmi jednoduchý. Ve zkratce: přečteš knihu, dostaneš poukaz na pizzu. A funguje to! Děti zapojené v tomto programu skutečně statisticky více čtou než děti, které za čtení žádné odměny nedostávají.

Jestli si teď ale říkáte, že je to geniální způsob, jak děti namotivovat, počkejte s jásáním. Psychologové Greene, Sternberg a Lepper se tímto tématem zabývali v jednom ze svých experimentů. Zkoumali vztah vnější odměny na chování lidí. Z jejich zjištění vyplývá, že děti, které dostávají za čtení odměnu ve formě pizzy, v porovnání s ostatními skutečně více čtou. Avšak ve chvíli, kdy přestanou odměnu dostávat, přestanou i číst.

Proč pizzu za čtení v ČR nechceme

Odměna (pizza) motivuje naše chování pouze po dobu, kdy ji dostáváme. V momentě, kdy nám ji někdo přestane dávat, zmizí i důvod, proč jsme četli. Cílem vzdělávání by nemělo být žáky dotlačit k přečtení určitého objemu knih. Důležité je podporovat vnitřní motivaci ke čtení – jedině ta totiž funguje dlouhodobě.

Doporučeno
Život ve městě pro vyvolené se proměnil v horor. Od téhle české detektivky neodtrhneš oči Život ve městě pro vyvolené se proměnil v horor. Od téhle české detektivky neodtrhneš oči 8. dubna 2024 15:00

Mimo to se objevují i kritické hlasy směřující přímo k pizze. Nejedná se totiž o odměnu, která by nějak podporovala zdravý životní styl malých čtenářů. Až tedy budete procházet Kaufland leták a hledat v něm motivaci pro vaše ratolesti, sáhněte spíše po zdravějších dobrotách – třeba čerstvém ovoci, oříšcích nebo gumových bonbónech z ovocné šťávy.

Pokud vaše děti, nebo dokonce vy patříte k lidem, které provází láska ke čtení, buďte rádi. Máte krásný a užitečný koníček, kterému se můžete věnovat. V takovém případě už jen zbývá vybrat zajímavou knihu a pustit se do čtení.

Domů
Sdílet
Diskuse