Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková ČTK
23. února 2023 20:09
Čas čtení 0:39

Platy učitelů by se mohly zvýšit. Dostat by měli 130 procent průměrné mzdy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Platy učitelů by se mohly zvýšit. Dostat by měli 130 procent průměrné mzdy
Zdroj: TASR

Poslanci chtějí od příštího roku zvednout platy učitelům. Návrh je součástí novely školského zákona, který předložila vláda. Ve čtvrtek ho Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.

Učitelé by od příštího roku mohli mít plat v průměru na úrovni 130 procent průměrné hrubé mzdy. Konkrétní výši mezd budou určovat ředitelé škol. Počítá s tím návrh koaličních poslanců k novele školského zákona, kterou dnes Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování. Informuje o tom ČTK.

„Zákon by garantoval minimální objem platových prostředků pro učitele na danou školu či školské zařízení podle počtu učitelů i dalších pedagogických pozic,“ uvedl pro Českou televizi Marek Výborný (KDU-ČSL).

23. února 2023 18:14 Čas čtení 0:53 V Praze proběhne summit, na kterém se bude řešit navrácení Krymu Ukrajině V Praze proběhne summit, na kterém se bude řešit navrácení Krymu Ukrajině

Předloha také zavádí pozici provázejícího učitele pro zvýšení kvality pedagogických praxí a systém uvádějících učitelů, kteří by po dobu dvou let podporovali začínající kolegy. Terčem kritiky byla možnost vysokoškoláků učit po omezenou dobu tří let na druhých stupních základních škol a na středních školách jako kvalifikovaní pedagogové i bez učitelského vzdělání.

Průměrný hrubý měsíční výdělek učitelů byl předloni podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 46 843 Kč, což odpovídalo 115 procentům průměrné celorepublikové mzdy. Loni to podle propočtů ministerstva školství mělo být 113 procent, letos 50 523 korun, tedy 116,6 procenta.

Domů
Sdílet
Diskuse