Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
2. března 2023 8:35
Čas čtení 0:37

Zemřel galerista David Železný, syn bývalého šéfa Novy Vladimíra Železného

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřel galerista David Železný, syn bývalého šéfa Novy Vladimíra Železného
Zdroj: ČTK / Vohradník Roman

Ve věku 53 let zemřel uznávaný galerista a syn bývalého šéfa TV Nova Vladimíra Železného. O jeho úmrtí včera informovala nadace Bohemian Heritage Fund, kterou spoluzakládal.

David Železný byl uznávaným kurátorem a galeristou. Spoluzakládal soukromý mecenášský fond, který se soustřeďuje na podporu národního kulturního dědictví. Ve sněmovních volbách 2017 vedl kandidátku hnutí Referendum o Evropské unii v Pardubickém kraji. V roce 2000 stál před soudem za znásilnění, byl odsouzen k pěti letům vězení, po roce ho však nejvyšší soud osvobodil pro nedostatek důkazů.

„Včera ráno zemřel David Železný. Náš vzácný přítel, spoluzakladatel Bohemian Heritage Fund a mecenáš umění,“ zveřejnil fond na svém facebookovém profilu.

„Sdílel s námi myšlenku lásky k velkému umění a radost z něj a jeho podpory rozdával okolo sebe. Díky němu jsme mohli pro českou kulturu udělat mnoho a mnoho krásných projektů společně realizovat,“ píše se dále v příspěvku.

Otec Davida Železného, Vladimír, byl novinářem a podnikatelem v médiích. Působil v československé televizi, založil a řídil televizi Nova, aktivní byl i v politice. Kromě zesnulého Davida má z prvního manželství i syna Jakuba Železného, který je známým moderátorem České televize.

Domů
Sdílet
Diskuse