Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti SKVOT.
14. března 2023 10:00
Čas čtení 3:20
Sponzorovaný obsah

11 hacků na kreativitu, které využívají špičkoví tvůrci reklam. Toto radí autor reklamy na Kofolu

11 hacků na kreativitu, které využívají špičkoví tvůrci reklam. Toto radí autor reklamy na Kofolu
Zdroj: Unsplash/bruce mars
ZAJÍMAVOSTI PRODUKTIVITA
Uložit Uložené

Nejlepší psychologické triky, díky kterým zvládneš i ty nejtěžší úkoly.

„Nemůžu být kreativní, nemám na to talent.“ Akorát že vůbec. Už v 60. letech dokázal George Land svým výzkumem, že se každý člověk narodí s určitou dávkou kreativního myšlení, která se s věkem snižuje. Dá se však trénovat činnostmi, jako je čtení knih, kreslení nebo hraní na hudební nástroj. Stačí se řídit jednoduchými pravidly a zvládneš těžkou seminárku i náročný pracovní úkol levou zadní.

Na rady, jak v sobě kreativitu probudit, jsme se zeptali jednoho z nejpovolanějších lidí v Česku. David Suda je kreativní ředitel reklamní agentury WMC/GREY, prezident Art Directors Clubu a především jeden z nejlepších kreativců u nás. Možná ti zatím jeho jméno nic neříká, ale reklamy pro Kofolu nebo Českou spořitelnu, na kterých se podílel, určitě znáš z televizních obrazovek. Schválně, kolikrát za den řekneš po zhlédnutí této reklamy „tvl“?

Hledej tam, kde je všem na očích

Je to k vzteku, ale dobré nápady chodí bez pozvání a často v nejméně vhodnou dobu. Třeba ve sprše, kde si je nemáme kam zapsat, nebo ve spánku, abychom si je do rána nepamatovali. Během těchto činností kolem sebe totiž nemáme obrovské množství vjemů, které nás obklopují v běžném životě, a naše mysl má prostor pro plození idejí. To nejlepší, co můžeš udělat, když potřebuješ chytit tvořivou vlnu, je tedy paradoxně nedělat nic. Zastavit se. Pozorovat svět. A dobré nápady přijdou samy.  

„Kreativnější jedinci dovedou být inspirováni i tím nejmenším náznakem,“ říká David Suda. „Připomnělo mi to moment, kdy jsem dělal podcast s fotografkou Prášilovou. Její hlava neustále hledá vizuální inspiraci. Během pár vteřin vzala POP filtry před mikrofony, umístila mi je za hlavu a vyfotila mě jako Mickeyho Mouse. Inspirace je prostě všude a všechno. Je jen na vás, jestli ji vidíte.“

„Inspiraci dostávám ve 4 hodiny ráno, když se jdu na WC vyčurat.“

Salvador Dalí, malíř

David Suda
Zdroj: Osobní archiv Davida Sudy

Hledej řešení tam, kde to neznáš

Velmi užitečným stimulem je při hledání inspirace změna. A to ať se jedná o změnu prostředí, nebo zaběhnuté rutiny. Zkus svůj den narušit něčím bláznivým. Vezmi notebook nebo poznámkový blok a vyraz místo oblíbené kavárny pracovat do nonstop baru. Řešíš nějaký problém? Zkus se zeptat na názor úplně neznámého člověka, kterého zrovna potkáš. Kup si jen tak lístek na vlak a vyraz do města, kam se běžně nepodíváš. Všechny ty nezvyklé vjemy se ti budou hodit. Když ne dnes, tak zítra.

„Inspirovat se musí člověk vším a průběžně. Nelze si sednout a chtít ze sebe něco vytlačit.“

David Suda

Uč se od mistrů

Ty nejlepší rady získáš od lidí, kteří se s kreativitou potkávají každý den. Naštěstí pro nás si své know-how nenechávají pro sebe, ale sdílí své znalosti dál skrze online kurzy na platformě SKVOT. Jedná se o platformu, která učí lidi kreativitě prostřednictvím školení s těmi nejlepšími lektory z oboru. Takže pokud se chceš o tématu dozvědět více a naučit se vytvářet věci, které boří hranice, podívej se na nabídku kurzů. Aktuálně se můžeš přihlásit například na kurz „Jak vytvořit úspěšnou značku“ s Petrou Jankovičovou nebo „Motion Design v praxi“ s Ivanem Florešem. 

všechny kurzy SKVOT

Ale nesnaž se být Stephen King

Učit se od nejlepších je důležité, měj ale na paměti tenkou hranici mezi inspirací a porovnáváním. Napadlo tě někdy, proč mají nejkrásnější modelky světa nízké sebevědomí a talentovaným spisovatelům vychází díla až po jejich smrti, protože se nikdy neodvážili je zveřejnit? Srovnávání v nás vyvolává pocity, že zatím nejsme dostatečně dobří na to, abychom se prezentovali ve stejném oboru jako ten „superčlověk“, který je naším vzorem.

Společně se strachem ze selhání je porovnávání se největším zabijákem kreativity. Vždycky, když se tě budou pokoušet zviklat, vzpomeň si, jak nám paní učitelky ve škole říkaly, ať si hledíme jen vlastního papíru. I Stephen King napsal pár hodně špatných povídek, než mu vyšel první bestseller. Kdybychom se s ním srovnávali, nečetl bys teď tento článek.

„Nejhorším nepřítelem kreativity jsou osobní pochybnosti.“

Sylvia Plath, spisovatelka

práce, home office, únava
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Neboj se udělat krok zpět

Tvůj kreativní blok přetrvává nebo máš seznam nápadů a nevíš, který je nejlepší? Vzpomeň si na to, že radit druhým je vždycky jednodušší než poradit si sám. Jak to souvisí s hledáním inspirace? Velmi úzce. To, co potřebuješ, je právě odstup od problému. Podívat se na něj shora, jako by se tě netýkal. Zkrátka ho na chvíli uložit k ledu. 

„Dejte mozku pauzu. Udělejte něco jiného.“

David Suda

Další jednoduché triky, které můžeš udělat už dnes

  • Hraj si. Kniha Zelená vejce a šunka Dr. Seusse, autora pohádky Grinch, vznikla tak, že spisovatel přijal výzvu napsat knihu o 50 či méně slovech.
  • Vyspi se na to. V roce 2004 byla na univerzitě v německém městě Lübeck provedena studie, v rámci které dostali studenti složitý problém k řešení. Ti, kteří se na to vyspali, měli mnohem lepší výsledky.
  • Projdi se. Autoři studie „Dejte svým nápadům nohy. Pozitivní efekty chůze na kreativní myšlení“ zjistili, že chůze pomáhá kreativitě.
  • Udělej cokoliv, co ti zlepší náladu. Je vědecky dokázáno, že pozitivní emoce podporují kreativitu a negativní ji naopak tlumí.
  • Trénuj, vzdělávej se, sbírej zkušenosti a potkávej se s kreativními lidmi. Na kurzech SKVOT to najdeš všechno.
Domů
Sdílet
Diskuse