Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
9. března 2023 7:49
Čas čtení 0:39

Miloš Zeman skončil. Česko je půl dne bez prezidenta

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Miloš Zeman skončil. Česko je půl dne bez prezidenta
Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Půlnocí skončil prezidentský mandát Miloše Zemana a Česko je pár hodin bez prezidenta. Inaugurace Petra Pavla začne okolo 14. hodiny, do té doby jeho funkci zastupuje Fiala, Vystrčil a Pekarová Adamová.

Stažením prezidentské standarty za znění hymny a uzavřením brány Pražského hradu o půlnoci symbolicky skončilo desetileté období vlády prezidenta Miloše Zemana. Právě vyvěšená standarta neboli prezidentská vlajka znamená, že je prezident přítomen. Česká republika je nyní formálně bez hlavy státu, a to až do 14:15 hodin, kdy Petr Pavel složí slib.

8. března 2023 19:28 Čas čtení 0:48 „Nic o tom nevíš, bambulo.“ Zeman řešil kauzu Vrbětice s Ringo Čechem „Nic o tom nevíš, bambulo.“ Zeman řešil kauzu Vrbětice s Ringo Čechem

Během následujících hodin pravomoci prezidenta zastupují nejvyšší ústavní činitelé, tedy premiér Petr Fiala, předseda Senátu Miloš Vystrčil (oba ODS) a šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Pavel se oficiálně stane prezidentem po druhé odpolední

Zvolený prezident Petr Pavel se oficiálně ujme úřadu po druhé hodině odpolední, a to složením slavnostního slibu během zhruba pětačtyřicetiminutového inauguračního ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu. Poté, už jako nový prezident, pozdraví z balkónu na třetím hradním nádvoří občany a položí květiny k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. 

Celý den mohou návštěvníci jmenování prezidenta do úřadu sledovat na velkoplošných obrazovkách, které budou na třetím nádvoří a na Hradčanském náměstí. Na místě bude i Refresher News.
Domů
Sdílet
Diskuse