Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková TASR
13. března 2023 14:33
Čas čtení 0:50

Moldavská policie tvrdí, že odhalila proruský převrat. Demonstranti žádají demisi prezidentky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Moldavská policie tvrdí, že odhalila proruský převrat. Demonstranti žádají demisi prezidentky
Zdroj: Wiki Commons

Moldavská policie v neděli oznámila zadržení několika členů skupiny založené Ruskem. Ta měla destabilizovat situaci v zemi. Protivládní protesty, které v neděli ochromily Kišiněv, zorganizovala proruská strana Šor. Sešlo se na nich několik tisíc lidí.

Moldavské úřady uvedly, že začaly jednat poté, co obdržely informaci o organizované skupině vedené ruskými složkami. Jejím cílem bylo destabilizovat situaci v Moldavsku prostřednictvím demonstrací. Jednomu z agentů moldavské policie se podařilo do této skupiny vedené Moldavanem ruského původu infiltrovat. Policie má k dispozici přibližně desetihodinové video a audiozáznam z akce. Informuje o tom TASR s odkazem na AFP. 

Moldavská policie zároveň oznámila, že zmařila spiknutí vyvolat v rámci demonstrace masové nepokoje. Nedělního protestu se účastnilo asi 4500 lidí. Několika autobusům s demonstranty policie znemožnila vstup do hlavního města. S odkazem na agenturu AP to uvádí Česká televize

Ruské složky destabilizující Moldavsko

Politická strana proruského moldavského oligarchy Ilhana Šora v posledních týdnech mobilizovala lidi, aby protestovali proti moldavské proevropské vládě. Demonstranti požadovali i demisi prozápadní prezidentky Maii Sandu. Šor už zorganizoval několik protestů a podle TASR existuje podezření, že demonstrantům za účast na nich platil. Strana je navíc napojena na ruské složky. „Tito lidé přicházeli z Ruska s velmi specificky nacvičeným úkolem,“ uvedl pro TASR moldavský představitel.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Kreml popírá, že by měl se snahou destabilizovat situaci v této bývalé sovětské republice něco společného. Obviňuje naopak Ukrajinu a další země z podněcování nestability v moldavském separatistickém regionu Podněstří.

Domů
Sdílet
Diskuse