Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2023 8:30
Čas čtení 4:10
Adéla Ježková

Rostlinné nápoje zažívají boom. S nutriční terapeutkou rozebíráme jejich složení

Rostlinné nápoje zažívají boom. S nutriční terapeutkou rozebíráme jejich složení
Zdroj: PxFuel/volně k užití
ZDRAVÍ VEGANSTVÍ VEGETARIÁNSTVÍ ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Rostlinné nápoje zažívají v posledních letech velký boom. Někteří je konzumují ze zdravotních, etických a ekologických důvodů – a dalším prostě chutnají. S nutriční terapeutkou Andreou Jakešovou z Ne hladu se Refresher podívá na zoubek jejich složení.

Počet lidí, kteří uvažují o snížení počtu živočišných produktů ve svém jídelníčku, pomalu, ale jistě roste. Silnou motivací pro mnoho z těch, již pijí rostlinné nápoje (oficiálně není možné používat název rostlinné „mléko“, pozn. red.) namísto mléka, je jejich potenciální přínos pro životní prostředí. Vědecké týmy uvádí, že produkce výrobků z kravského mléka je charakteristická vyšší emisí skleníkových plynů, eutrofizací, spotřebou půdy a vody než všechna mléka rostlinného původu v přepočtu na litr.

Ovšem rozsah a povaha těchto enviromentálních přínosů závisí na typu zvolené alternativy mléka; například mandlový nápoj může mít lepší skóre v jedné kategorii, ale horší v jiné.

Ekologickou stopu jednotlivých nápojů si můžeš prohlédnout v našem grafu:

Benefity rostlinných nápojů jsou již všeobecně známy. Některé mohou obsahovat vyšší množství minerálních látek, jsou méně kalorické a mají nižší glykemický index. Zatímco ale živočišné mléko obsahuje jednu složku – a sice mléko –, u rostlinných alternativ nás může z výčtu obsažených složek přecházet zrak. Nechybí přidaná sůl, cukr a možná překvapivě: olej.

Podíváme-li se například na mandlový nápoj, zjistíme, že kromě vody a vitaminů vypijeme také cukr, fosforečnan vápenatý, jedlou mořskou sůl, stabilizátory (karubin, guma gellan) či emulgátory (slunečnicový lecitin). Samotné mandle pak nápoj obsahuje ve zhruba 2 až 3 procentech.

Doporučeno
Vyfoukli jim slávu, peníze i Nobelovu cenu. Historie je plná mužů, kteří ženám kradou nápady, objevy či vynálezy Vyfoukli jim slávu, peníze i Nobelovu cenu. Historie je plná mužů, kteří ženám kradou nápady, objevy či vynálezy 17. března 2023 11:00

Je to logické. Mnoho složek, které se přidávají do rostlinných nápojů, se přidává proto, aby výrobek dosáhl struktury a barvy podobné živočišnému mléku. Složení je pak ještě „zatíženější“ v případě, že se jedná o nápoje z řady „barista“ – tedy nápoje pro přípravu kávy. Do nich se pro lepší napěnění přidává ještě slunečnicový nebo řepkový olej. Rozhodli jsme se tedy zjistit, zda rostlinné nápoje získaly nálepku „zdravější alternativy“ oprávněně.

V rozumném množství se není čeho bát

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 133342 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse