Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2023 16:49
Čas čtení 0:38
Veronika Dlesková

Vědci objevili ohromný oceán plazmatu. Kde se na Zemi skrývá?

Vědci objevili ohromný oceán plazmatu. Kde se na Zemi skrývá?
Zdroj: Flickr/Argonne National Laboratory
TECH VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V hloubce bezmála 650 kilometrů pod povrchem Země se nachází hornina, která v sobě ukládá vodu. Tato voda se ale nenachází v jednom ze tří skupenství, která jsou pro ni typická. Je v podobě plazmatu.

To, že se pod zemským povrchem nachází vysokotlaká fáze křemičitanu hořečnatého, zjistila vědecká obec teprve nedávno. V roce 2014 vyšel v časopisu Science článek, ve kterém své objevy poprvé publikovali vědci ze Spojených států. Ti zjistili, že se právě v této hornině nachází voda v plazmatickém skupenství. 

Doporučeno
Amatérský zlatokop našel rekordní hroudu zlata za miliony korun. Stačil mu k tomu obyčejný detektor kovů Amatérský zlatokop našel rekordní hroudu zlata za miliony korun. Stačil mu k tomu obyčejný detektor kovů 28. března 2023 20:50

Minerály pod povrchem Země mohou obsahovat více vody, než si v současné době myslíme, tvrdí vědci

Voda se nachází bezmála 650 kilometrů pod povrchem Země a její objem je podle dosavadních poznatků třikrát větší než oceány, které se nachází na zemském povrchu. „Myslím, že jsme konečně nalezli důkaz o pravém koloběhu vody na planetě Zemi. Vědci tuto chybějící, hluboko se nacházející vodu hledali desítky let,“ uvedl jeden z autorů studie Steve Jacobsen. 

Vědci poprvé přišli s teorií, že by se pod povrchem Země mohla nacházet voda, když studovali následky zemětřesení. Seismografy jim totiž zachytily rázové vlny pod povrchem Země. Z toho byli schopni odvodit, že se pod zemskou kůrou nacházejí horniny, které jsou schopny držet vodu. 

Domů
Sdílet
Diskuse