Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2023 20:50
Čas čtení 0:41
Ilona Hobzová TASR

Amatérský zlatokop našel rekordní hroudu zlata za miliony korun. Stačil mu k tomu obyčejný detektor kovů

Amatérský zlatokop našel rekordní hroudu zlata za miliony korun. Stačil mu k tomu obyčejný detektor kovů
Zdroj: Flickr/James St. John/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI AUSTRÁLIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Hrouda o hmotnosti 4,6 kilogramu obsahuje až 2,6 kilogramu čistého zlata.

Australský amatérský hledač zlata objevil ve státě Victoria rekordně velkou zlatou hroudu o hmotnosti 4,6 kilogramu. Její hodnota se odhaduje na 240 tisíc australských dolarů, tedy více než tři a půl milionu korun. Zprávu z BBC převzala agentura TASR. 

Doporučeno
Čech ohromil NASA. Takto vypadá vzácný zelený záblesk, který se Petru Horálkovi podařilo zachytit Čech ohromil NASA. Takto vypadá vzácný zelený záblesk, který se Petru Horálkovi podařilo zachytit 28. března 2023 19:41

Objev, který se podaří jednou za život

Muž, který si přál zůstat v anonymitě, našel zlatou hroudu na nalezištích zlata v australském státě Victoria, která byla v 19. století epicentrem tamní zlaté horečky. Při hledání použil jen obyčejný detektor kovů. Australský znalec Darren Kamp, který vzácný nález ohodnotil a následně odkoupil, uvedl pro BBC, že během své třiačtyřicetileté kariéry ještě tak velkou hroudu zlata neviděl. Označil ji za objev, který se podaří jen jednou za život.


Hrouda o hmotnosti 4,6 kilogramu obsahuje až 2,6 kilogramu čistého zlata. BBC uvedlo, že ačkoli jsou podobné nálezy vzácné, Austrálie je obecně považována za největší rezervoár zlata na světě. Mnohé zlaté nugety byly objeveny právě na australském území. Největší z nich se našel v australském městě Ballarat v roce 1858. Vážil 71,3 kilogramu a obsahoval přes 99 procent zlata.

Anketa:
Přál*a bych si raději 71 kilogramů... 
zlatých nuget.
kuřecích nuget.
zlatých nuget.
71 %
143 Hlasů
kuřecích nuget.
29 %
58 Hlasů
Doporučeno
Vědci odhalili příčinu Beethovenovy smrti z pramene jeho vlasů Vědci odhalili příčinu Beethovenovy smrti z pramene jeho vlasů 27. března 2023 21:00
Domů
Sdílet
Diskuse