Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2023 v 13:37
Čas čtení 1:02
Kateřina Viková

Video: Nahradí roboti sochaře? Robotor umí vytesat sochu na základě 3D modelu

Video: Nahradí roboti sochaře? Robotor umí vytesat sochu na základě 3D modelu
Zdroj: robotor.it
TECH MODERNÍ TECHNOLOGIE UMĚNÍ
Uložit Uložené

Stroje italské společnosti Robotor kloubí umění a technologie. Na zakázku dělané stroje umí vysochat vše, na co si vzpomeneš, stačí je správně nastavit.

Nový produkt italské firmy Filippa Tincoliniho a Giacoma Massariho Robotor umí vytvářet impozantní sochy vysoké až 4 a půl metru.

Doporučeno
Až 84 % Čechů nezvládne jmenovat ani jediného žijícího výtvarného umělce Až 84 % Čechů nezvládne jmenovat ani jediného žijícího výtvarného umělce 23. listopadu 2022 v 19:26

Stroje značky Robotor kombinují odborné znalosti společnosti v oblasti opracování kamene s robotickou technologií, aby zefektivnily výrobní proces a splnily různé potřeby výroby. Pracují se stejným druhem mramoru, jaký používali renesanční mistři sochařiny, a už nyní tito roboti přijímají zakázky a podle slov firmy tak demonstrují soulad mezi technologií a uměním.

Nová éra sochařství

Robotor je řada tří produktů, které jsou jedněmi z víceosých průmyslových robotů zaměřených na zpracování kamene. Každý z robotů je vyroben na zakázku, aby byla zaručena bezproblémová integrace a uživatelská přívětivost a zároveň s jistotou splnil každý výrobní požadavek.

Doporučeno
Umělci žalují umělou inteligenci. Okopírovala jejich díla Umělci žalují umělou inteligenci. Okopírovala jejich díla 8. března 2023 v 18:55

Podle webových stránek je použití robota velmi snadné. Stačí mít 3D návrh, který chceš reprodukovat, upravit manuální nastavení a pak už systém funguje autonomně. Software pak proces produkce komplexních soch zjednoduší a zrychlí. Stroje jsou velmi univerzální a mají široké spektrum uplatnění, mohou je využít umělci a architekti, ale také velké průmyslové firmy.

Doporučeno
Umělá inteligence by mohla nahradit práci čtvrtiny lidí Umělá inteligence by mohla nahradit práci čtvrtiny lidí 29. března 2023 v 13:50

Robotor se snaží i o udržitelnost. Jeho používáním budou profesionálové schopni snížit plýtvání materiálem, provozní náklady i spotřebu energie přepracováním vyřazených materiálů do jiných plastik. 

Vezmou roboti práci umělcům?

„Technologie nekrade práci lidem, ale pouze ji zlepšuje,“ řekl Massari pro CBS News.

Někteří lidé mohou nesouhlasit. V dílně florentské katedrály se sochaři jako Lorenzo Calcinai dřeli po staletí staromódním způsobem, aby udržovali a opravovali obrovský inventář mramorových soch katedrály. „Riskujeme, že zapomeneme, jak pracovat rukama,“ cituje CBS Calcinaie. „Doufám, že určité know-how a znalosti vždy zůstanou, i když čím více půjdeme kupředu, tím těžší bude je zachovat.“

Domů
Sdílet
Diskuse