Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2023 18:55
Čas čtení 0:40
Veronika Dlesková

Umělci žalují umělou inteligenci. Okopírovala jejich díla

Umělci žalují umělou inteligenci. Okopírovala jejich díla
Zdroj: Pexels/Tara Winstead
TECH UMĚLÁ INTELIGENCE UMĚNÍ
Uložit Uložené

Tři umělci podali v lednu ve Spojených státech žalobu na umělou inteligenci, která generovala obsah s využitím jejich děl. Žalobu podává i fotobanka Getty Images. Po platformách DeviantArt, Stable Diffusion, Midjourney a DALL-E žádají miliardy dolarů.

Umělá inteligence zpracovává v rámci „učení“ miliardy obrázků a textů. To může být problematické pro autory původních děl, kteří se proti tomu začali bránit žalobami. V lednu podali tři umělci ve Spojených státech žalobu na webové stránky pro sdílení umění DeviantArt a na platformy pro tvorbu umění Stable Diffusion, Midjourney a DALL-E. 

S žalobou se přidala i fotobanka Getty Images, která ve Velké Británii žaluje platformu DALL-E. Ta údajně nelegálně využila obrazové materiály fotobanky. Na svém webu to uvádí americké CBS

Legislativa na straně umělé inteligence

Podle evropské směrnice z roku 2019 můžou umělé inteligence těžit data z děl, která jsou veřejně dostupná, i když jsou chráněna autorským právem. Jedinou ochranou je výslovný zákaz autora. 

„Pro výzkumné účely je výjimka absolutní. Ale pro komerční účely to mohou držitelé práv odmítnout a uvést to například ve všeobecných podmínkách webu,“ vysvětlil Charles Bouffier z advokátní kanceláře Racine. Na svém webu to uvádí Česká televize. Překážkou je ale podle odborníků i to, že je velmi obtížné zjistit, zda umělá inteligence dané dílo využila. 

Domů
Sdílet
Diskuse