Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2023 13:50
Čas čtení 0:53
Vojtěch Vanda

Umělá inteligence by mohla nahradit práci čtvrtiny lidí

Umělá inteligence by mohla nahradit práci čtvrtiny lidí
Zdroj: Flickr
TECH UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Dle zprávy americké investiční banky Golden Sachs by mohla umělá inteligence nahradit práci 300 milionů lidí zaměstnaných na plný úvazek. Dohromady by šlo o čtvrtinu pracovních míst v USA a Evropě.

Dle zprávy to ale taktéž může znamenat vznik nových pracovních míst a boom produktivity. Podle BBC by se nakonec mohla zvýšit celková roční hodnota globálně vyprodukovaného zboží a služeb o 7 %. „Hlavním pokrokem“, jak uvádí zpráva, je však schopnost generativní umělé inteligence vytvářet obsah nerozeznatelný od lidské práce.

Asi není tajemstvím, že nejvíce by se o své zaměstnání měli strachovat lidé pracující v administrativě. Podle zprávy může umělá inteligence nahradit až 46 % lidské práce. Hned za ní jsou ale například i právníci, jejichž práce by se dala zautomatizovat hned ze 44 %. Naopak v klidu mohou být pracovníci v údržbě nebo ve stavebnictví – jejich práce by se dala nahradit ze 4, popřípadě 6 %.

Obavy však mají i například umělci, kteří se domnívají, že by obrázky generované umělou inteligencí mohly poškodit jejich vyhlídky na zaměstnání.

Evoluce

Zdá se však, že pokrok, který přinese umělá inteligence, není nic, co by se nedalo očekávat. Navíc podobný pokrok je možný zaregistrovat i v minulosti. Dnes je celkově 60 % osob zaměstnáno na pozicích, které v roce 1940 neexistovaly. Dle zprávy je proto možné, že užívání této technologie bude mít nejprve dopad na platy a poté i na zaměstnanost, jak to ale dopadne, závisí na adaptaci.

Doporučeno
„Přestal jsem pracovat a vycházet z domu, abych si s ní pořád psal.“ Ničí AI přítelkyně generace mužů? „Přestal jsem pracovat a vycházet z domu, abych si s ní pořád psal.“ Ničí AI přítelkyně generace mužů? 12. února 2024 10:00

Momentálně však neexistuje predikce, která by se dala brát absolutně vážně. Podle expertů ukáže jen čas, kam nás jako lidstvo situace kolem umělé inteligence dostane. 

Domů
Sdílet
Diskuse