Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. dubna 2023 15:10
Čas čtení 1:13
Kateřina Viková

Žena drží rekord díky největšímu afru na světě: Je to o hrdosti a sebelásce

MÓDA GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Sedmačtyřicetiletá Aevin Dugas se potřetí stala ženou s největším afrem na světě. V rozhovoru pro Guinnessovu knihu rekordů se podělila o nevýhody tohoto účesu, ale i o to, že hrdost na své vlasy může vést k sebepřijetí.

Aevin Dugas, která byla loni potřetí zapsána do Guinnessovy knihy rekordů za největší ženské afro, dříve používala škodlivé chemické produkty, aby měla rovné vlasy, které považovala za symbol krásy. Po špatné zkušenosti v kadeřnickém salónu se rozhodla, že si vlasy nejlépe a nejpřirozeněji upraví sama. „Nebylo to tak, že jsem se rozhodla nechat si narůst afro, prostě jsem se rozhodla mít přirozené vlasy,“ říká Aevin. Za 24 let jí afro narostlo 25 centimetrů do výšky, 26 do šířky a obvod je neuvěřitelných 165 centimetrů. 

Doporučeno
50 odstínů hnědi? Značka kondomů začala prodávat prezervativy v barvě kůže, chce oslavit individualitu 50 odstínů hnědi? Značka kondomů začala prodávat prezervativy v barvě kůže, chce oslavit individualitu 14. dubna 2023 12:12
Největší afro.
Největší afro. Zdroj: Guinnessova kniha rekordů

Nevidí do stran a je jí horko, ale na své afro je hrdá 

Spousta lidí její afro obdivuje, ale Aevin sdílí i některé nevýhody tohoto účesu. Žije u New Orleans v Louisianě, kde bývá velké horko, což černé afro ještě umocňuje. Jednou si vlasy přivřela do dveří u auta nebo se jí zachytávají o větve stromů. I proto ho zřídkakdy nosí rozpuštěné a své afro pečlivě upravuje a stylizuje do různých účesů. Když ho má volně, špatně vidí do stran, což je problém například při řízení. „Úplně mi zablokuje periferní vidění. Nic nevidím,“ popisuje pro GWR Aevin.

Zisk rekordu je pro ni jako sen. Pro web GRW popisuje, že když byla malá a koupila si Guinnessovu knihu rekordů, jako první hledala kategorii „nejdelší vlasy“. „Myslela jsem si, že dlouhé rovné vlasy jsou všechno a moje vlasy nebyly hezké nebo dost dobré,“ říká Aevin.

Postupně se ale naučila své vlasy mít ráda a nyní je hrdá, že je uznávána za své velké afro. Líbí se jí, jak jí výrazné vlasy pomáhají „stát se osobou, které si v místnosti plné lidí každý všimne“. Afro pro ni ale znamená víc než jen účes. „Je to o hrdosti na texturované vlasy, které vedou k sebelásce,“ říká. K tomu nabádá i své sledující na TikToku, kde svým 48 tisícům sledujících také radí, jak o své kudrliny pečovat.

Domů
Sdílet
Diskuse