Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2023 7:00
Čas čtení 5:33
Martina Havranová

Slovák Pavol prorazil jako florista. Dělal dekorace do filmů s Johnnym Deppem, Bradem Pittem nebo pro královskou rodinu

OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Pavol Onder začal ve slovenských květinářstvích a po odchodu do zahraničí se zařadil mezi světovou elitu floristů. Připravoval dekorace pro aristokraty, kapelu U2 i pro filmy, ve kterých hrál Brad Pitt nebo Johnny Depp.

Pavol Onder chtěl být původně hercem nebo archeologem, ale nakonec ho to zaválo k floristice. Ze slovenských květinářství se dostal až mezi světovou elitu a získal klienty mezi celebritami, aristokraty i státníky. Připravoval dekorace pro anglickou královnu, kapelu U2 i pro filmy, ve kterých hrál Brad Pitt nebo Johnny Depp.

Pavol Onder
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Cestuje po celém světě a vytváří dekorace, pro které jsou zapotřebí tuny květin a stojí desítky tisíc eur. „Baví mě focení kampaní pro velké módní domy, naposledy jsem spolupracoval se značkou Gucci. Kromě nich mám zakázky i od hollywoodských filmařů. Dělal jsem například na filmech Into the Woods nebo The Counselor,“ prozrazuje v rozhovoru.


Jak bys vysvětlil, co je tvojí prací a v čem je specifická?

Nejsem klasický florista, věnuji se spíše dekoracím na módní focení a květinové výzdobě na různé zajímavé akce, ať už pro státníky, nebo aristokraty. Rovněž připravuji dekorace do filmů. Nejde tedy o nějaké malé kytice, ale spíše o celé výzdoby, k jejichž vytvoření potřebuji doslova tuny květin.

Lidé sice vidí hotovou výzdobu, ale nevědí, že jejímu vytvoření předcházejí měsíce plánování a dokonalé logistiky.


Dělal jsem například dekorace na pohřeb jednoho významného duchovního sikhismu. Pán zjevně miloval květiny, neboť celá výzdoba byla velmi pompézní a pro její vytvoření jsem potřeboval obrovské množství orchidejí. Dříve jsem si myslel, že lidé vyznávající sikhismus žijí skromně, ale při tomto pohřbu jsem pochopil, že to tak vždy být nutně úplně nemusí.


Jak probíhá vytvoření tak obrovské dekorace?

Ve většině případů je celkové plánování na mně. Lidé sice vidí hotovou výzdobu, ale nevědí, že jejímu vytvoření předcházejí měsíce plánování dokonalé logistiky. Občas se stává, že je některé věci třeba naplánovat rychle, a tak mám na to, co obvykle plánuji tři nebo čtyři měsíce, dva týdny. Jelikož cestuji po celém světě a pomalu každou zakázku mám v jiné zemi, musím si vždy na konkrétním místě zajistit pomocný tým a dovoz obrovského množství květin.

Pavol Onder
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Jak se můžeš spolehnout na to, že pokud budeš připravovat svatbu například v Turecku, z opačné strany světa ti přijedou auta plná květin?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 135482 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jaká logistika je za vytvořením dekorace?
  • Jak se dostal Pavol Onder ke královské rodině?
  • Co všechno definoval královský protokol?
  • Která akce pro něho byla tou největší výzvou?
  • Na základě čeho si vybírá zakázky?
Domů
Sdílet
Diskuse