Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. května 2023 7:00
Čas čtení 7:21
Ondřej Jarůšek

Šéf Oktagonu: Karlos Vémola prožije peklo, může ztratit strašně moc. Oktagon 43 přinese největší výplaty (Rozhovor)

Šéf Oktagonu: Karlos Vémola prožije peklo, může ztratit strašně moc. Oktagon 43 přinese největší výplaty (Rozhovor)
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY KARLOS VÉMOLA MMA OKTAGON MMA PATRIK KINCL
Uložit Uložené

Spoluzakladatel bojové organizace Oktagon MMA Pavol Neruda si s námi popovídal o zápase Vémola vs. Kincl 2, na který jsme netrpělivě čekali dlouhé roky. Turnaj Oktagon 43 toho ale nabídne mnohem více a na fanoušky a fanynky čeká velkolepá show.

Osobnější zápas takto velkých rozměrů na české scéně ještě nikdy nebyl. Karlos Vémola a Patrik Kincl jsou nesmiřitelní rivalové a nevraživé vztahy mezi nimi panují už roky. V sobotu 20. května ale přijde den zúčtování. Dva šampioni se pobijí před naplněnou O2 arenou o pozici na trůnu pro krále střední váhy a jeden druhému se budou moct pomstít za vzájemné urážky či pomluvy. Jejich duel bude hlavním vrcholem turnaje Oktagon 43.

Očekávaná akce přinese také čtvrtfinále evropské MMA ligy mistrů zvané Tipsport Gamechanger, kde o postup zabojuje i domácí hvězda David Kozma. Celkově nás čeká jedenáct bitev a karta nabitá k prasknutí. Šéf Oktagonu Pavol Neruda nám řekl, zda se z příběhu Kincla a Vémoly může stát trilogie, jak náročné bude mít „Terminátor“ shazování nebo i to, kdo podle něj bude mít v O2 areně větší fanouškovskou podporu.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 6:00

Fanoušky čeká příští týden odveta Kincl vs. Vémola 2, na kterou jsme čekali pět let. Jaký očekáváte průběh zápasu? Nikdy tady asi totiž nebyl zápas, ve kterém by bylo tolik nenávisti jako tady.

Extrémně se na to těším. Mezi nimi to přešlo do osobní roviny, padlo i trestní oznámení, je to největší bitva od Zápasu století, jakou bylo možné postavit. A znovu je v jedné z hlavních rolí Karlos Vémola. Na tom je vidět, že je ikonou tohoto sportu a jaký odkaz tu po sobě zanechává. Karlos dokázal s Attilou pobláznit celé Česko a Slovensko, teď zase dokáže fanoušky postavit na nohy a donutí všechny sledovat tento zápas.

Ukazuje to, jak velký bojovník Karlos je, a myslím, že všichni můžeme být rádi, že jsme svědky toho vidět ho bojovat. Jednoho dne přestane zápasit, ale budeme si pamatovat, že jsme byli při tom, když legendární Karlos Vémola zápasil. Ale jak to dopadne, jestli jeho odkaz zůstane velký a nesmrtelný, nebo narazí na strop v boji s Patrikem Kinclem, se dozvíme v sobotu.

Bude to zápas zápasů na dlouhou dobu. Hlavně když si uvědomíme, co všechno oba můžou ztratit. Pro Patrika Kincla je toto největší vrchol. Už pravděpodobně nepůjde o titul KSW nebo UFC, kde se někteří mladí kluci často vidí. Jeho největší Nemesis je právě Karlos Vémola. Patrik musí vyhrát tento zápas, aby se zpětně na svou kariéru mohl koukat se zvednutou hlavou a aby sám mohl být na sebe hrdý. Ve hře je pro něj strašně moc. A to stejné platí pro Karlose, kterého potom čeká Attila na konci roku. V tomto zápase jde tedy opravdu o všechno.

Pavol Neruda.
Pavol Neruda. Zdroj: OKTAGON MMA

Naposledy Karlos vyhrál na body. Bude pro něj podle vás dnešní Patrik těžším soupeřem, než tomu bylo před pěti lety?

Určitě ano. Oba se hodně posunuli. Myslím si ale, že Karlos předvedl ne úplně povedený výkon v zápase s Matavaem a důležité bude to, jak se z toho poučil. Jsem na to sám zvědavý. Patrik bude ale určitě těžší soupeř než minule. Bude to lepší Patrik, sebevědomější a bude poučenější po jejich předchozím zápase. Po každé stránce bude proti Karlosi Vémolovi stát těžší soupeř.

Na čí straně podle vás bude stát O2 arena? Kdo tam bude mít víc fanoušků? V Liberci totiž na Karlose část fanoušků bučela.

To mě překvapilo, protože Karlos tam byl tak trochu doma a aréna nebyla na jeho straně. Viděli jsme to už ale vícekrát. Myslím si, že to bude hodně vyrovnané, ale je možné, že podpora bude malinko víc na Patrikově straně. Karlosovi možná trochu uškodily kauzy z poslední doby, a karta se proto začala otáčet ve prospěch Patrika. Pokud to totiž porovnáme ještě s nástupem v létě proti Iljičovi, tak ho dopředu hnala celá Štvanice. Teď to ale myslím bude jinak a uvidíme, jak se s tím Karlos vypořádá.  

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

Patrik řekl, že pokud Karlose chytne do nějaké páky, tak mu bude muset něco urvat, možná zlomit ruku nebo nohu, protože Karlos to podle něj neodklepe. Myslíte si to taky?

Jsou to velcí rivalové, ale stále to jsou taky sportovci, proto si myslím, že by to nakonec Karlos odklepal. Tak to alespoň očekávám já. Jsou to sportovci a ví, kde jsou hranice, znají svoje tělo. Odklepat není vůbec žádná hanba. Když člověk nemůže, tak to tak je. Ale uvidíme. Byl by to rozhodně šílený závěr zápasu a určitě je to něco, co se může stát. Oba jsou tvrdohlaví, je mezi nimi rivalita. Očekávám, že by v takovém případě Karlos odklepal, ale je možné, že to neudělá.

vémola
Zdroj: OKTAGON MMA

Pro Karlose se bude jednat o první zápas ve střední váze po delší době, naposledy tuto váhu navážil v titulovém zápase s Lohorém ještě v roce 2020. Jak moc těžké podle vás bude pro Karlose tu váhu udělat?

Určitě to bude peklo. Karlos se po zápase s Matavaem s váhou držel níž, snažil se moc nenabrat, ale bude to určitě hodně náročné. Je velký, osvalený a jeho tělo už taky není nejmladší. Hodně si tam vytrpí, ale stojí mu to za to a ví, proč to dělá.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

Pokud by vyhrál Patrik Kincl a vyrovnal tak s Karlosem skóre na 1:1, dalo by se očekávat, že by se z jejich příběhu stala trilogie, nebo to už bude uzavřená kapitola?

Neumím si to ani představit. Všichni víme, co to udělalo s Karlosem, když prohrál s Attilou. Zbortilo mu to celý život a od té doby se žene za „pomstou“, aby mu vrátil tuto jednu porážku. Neumím si představit, co by se s ním stalo, kdyby ho teď porazil Patrik.

Určitě by to otevřelo dveře nějakému třetímu pokračování. Karlose čeká ale ještě Attila a má teď před sebou dva takto těžké zápasy. Sám jsem na to hrozně zvědavý. Bude záležet na tom, jak to dopadne. Tím se vracím zpět k otázce, jestli by Karlos odklepal. Ve hře je totiž strašně moc, Karlos je hrdý a nechce prohrávat, takže si nedovedu představit, co by s Karlosem bylo druhý den, pokud by prohrál. 

Pokud ale na druhou stranu vyhraje Karlos Vémola, tak z něj bude dvojnásobný šampion. Je pořád ve hře možnost, že by o pás bojoval i v těžké váze? Byl by to asi světový unikát.

To je zajímavá otázka. Při té správné konstelaci hvězd to asi možné je, Karlos to pořád chce, ale zatím jsme od toho ještě daleko. Máme pro Karlose ještě jiné plány. Čeká ho hlavně Attila a titul v těžké váze je ještě daleko, ale i taková varianta někde vzadu existuje.

Patrik Kincl.
Patrik Kincl. Zdroj: Oktagon MMA

Karlose na konci roku čeká odveta s Attilou Véghem, ale nedávno řekl, že pro to, aby Attilu mohl vyzvat, musí porazit Patrika Kincla. Chápu to správně, že pokud by Patrik Kincl vyhrál, tak by odveta zápasu století byla v ohrožení? Nebo jak vidíte vy toto Karlosovo prohlášení?

Vím, co myslíte, ale určitě to takto neplatí. Pokud by Karlos prohrál s Patrikem, tak to nic nemění na zápase s Attilou. Hlavně z toho důvodu, že to je zápas, který má daleko větší přesah. Celé Česko a Slovensko tento zápas očekává. Každý chce vidět odvetu a diváci si zaslouží ji vidět, takže to tímto není podmíněné.

Doporučeno
Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul 3. března 2024 8:15

A jak se díváte na nedávnou Karlosovu kauzu o problémech s policií kvůli chovu tygra? Mluvil jste s ním o tom? Mohlo to v přípravě nějak narušit jeho koncentraci?

Můj pocit je takový, že to jeho koncentraci výrazně neovlivnilo, ale určitě ho to překvapilo. Byl jsem s ním krátce poté, co přišlo to trestní oznámení, a byl z toho hodně špatný a nepříjemně překvapený. Už se z toho ale asi oklepal. Je nastavený jako bojovník, který se na přípravu soustředí zodpovědně. V hlavě to už tedy asi nemá, ale byl v tu dobu hodně zaskočený a je to něco, co vůbec nečekal. A je to určitě něco, co v této chvíli nechce řešit.

To je právě ta osobní rovina, kterou tento zápas přináší, a sám jsem zvědavý, jak to bude vypadat na staredownu, jak moc to tam bude cítit. Karlos není ten typ, který by strkal do svých soupeřů, na staredownech je většinou klidný, ale myslím si, že tentokrát to bude jinak. Postaví se tam nejen proti svému soupeři, ale proti někomu, s kým má velmi osobní, a ještě navíc právní spor, což je úplně nový rozměr, který jsme tu ještě neměli.  

Patrik Kincl podal na Karlose Vémolu trestní oznámení kvůli nařčení, že jej udal za chov exotických zvířat. Policie později Vémolu obvinila za „neoprávněné zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy“. Vémola se brání, že žádný zákon neporušil.

Kromě hlavního zápasu nás ale čeká kompletně nadupaná karta včetně dalšího kola Tipsport Gamechanger, v hlavním předzápase bude bojovat David Kozma, který je podle kurzů favoritem. Vidíte ho taky jako favorita? A čím si myslíte, že ho Alex Lohoré může případně ohrozit?

Osobně Davida nevidím jako favorita, právě naopak spíše Lohorého, a to vzhledem k tomu, jak se zápas od zápasu zlepšuje. Zraje jako bojovník i jako člověk. Na začátku to byl ještě divoký borec, se kterým jsme si sami nevěděli rady, ale teď je pokorný, nastoupil na cestu válečníka a líbí se mi sledovat jeho přerod. Je z něj čím dál větší zápasník. Přechod do Great Britain Top Teamu mu hrozně prospěl a je to na něm vidět.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

Na druhé straně David Kozma za sebou pořád má tu prohru po extrémně dlouhé době, což bojovníkům dokáže narušit sebevědomí. David má ale takovéto zápasy rád a hrozně bych mu to samozřejmě přál. V tomto případě je ale u mě o něco větším favoritem Lohoré.

A čím by ho mohl ohrozit? Myslím si, že už Davida má dobře načteného, jeho tým bude vědět, kde jsou Davidovy slabiny a co by na něj mohlo fungovat. V zápase od Lohorého očekávám, že se nijak nezblázní a bude to od něj inteligentní zápasový projev.

oktagon43
Zdroj: OKTAGON MMA

Čeká nás taky návrat Miroslava Brože, Robo Pukač, Mateusz Legierski, odveta Glismann vs. Suijdam a mnoho dalšího. Na co z toho se nejvíc těšíte?

Já se hrozně těším na zápas Glismann vs. Suijdam, kde se bojuje o dva miliony. Milion mají jistý a můžou získat dva. To už jsou opravdu velké peníze, na které si v životě nesáhli v rámci MMA. Málokdo si tolik vydělal i u nás, jsou to obrovské peníze. Už spolu jednou bojovali, jsou to rozdílné charaktery a nemůžu se toho dočkat.

Potom se těším taky na Míru Brože, který dokáže předvést perfektní postojářské bitky. Jsou to přesně ty momenty, kdy hala skáče na nohy a burácí díky tomu, že dovede předvádět takto krásné souboje. Robo Pukač je taky dobrý postojář a toto by mohlo stát za to. Od jejich zápasu očekávám, že i když Robo má ve zvyku spíše taktické a pomalé zápasy, tak toto je právě ten boj, kde by to mohlo šlapat, mít tempo, dokud jeden z nich nepadne, takže jsem zvědavý, kdo z nich to bude.

Ondřej Novotný ve svém vysílání řekl, že toto bude nejdražší turnaj, jaký se tady kdy odehrál. Můžete přiblížit, o jakých sumách se tady bavíme?

To asi úplně nemůžu. Karlos Vémola je u nás ale jeden z nejlépe placených bojovníků, Patrik Kincl dostane skvělé peníze a i dalším bojovníkům progresivně rostou platy, takže už zápasí za opravdu zajímavé peníze. A k tomu máme Tipsport Gamechanger, který strašně zvedá celou výplatní listinu. Věříme proto, že toto všechno z OKTAGONU 43 dělá turnaj s největšími výplatami, jaké u nás kdy byly vyplaceny.

Domů
Sdílet
Diskuse