Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti FixServis.
29. května 2023 v 18:00
Čas čtení 2:16
Sponzorovaný obsah

Chceš naplno využít svoji elektrickou koloběžku v teplých dnech? Předtím, než vyrazíš, si dej pozor na těchto 5 věcí

Chceš naplno využít svoji elektrickou koloběžku v teplých dnech? Předtím, než vyrazíš, si dej pozor na těchto 5 věcí
Zdroj: iFix
TECH
Uložit Uložené

O tvého dvoukolého kamaráda by mělo být pořádně postaráno. Užiješ si tak bezstarostné a bezpečné jízdy.

První teplé dny ti začaly lechtat líčka a ty přemýšlíš, že svou elektrickou koloběžku konečně vysvobodíš z garáže a půjdeš se provětrat. Ale předtím, než se vydáš na cesty, by měl tvůj dvoukolový společník projít údržbou. Čemu bys měl věnovat největší pozornost? Odborníci z FixServis ti řeknou, na co bys neměl před první jízdou v sezóně zapomenout. 

Základem je funkční baterie

Před první jarní jízdou připoj baterku do nabíječky a sleduj, jestli se ti bez problémů nabije na 100 procent. Následně otestuj, jestli náhodou koloběžce významně nepoklesl maximální dojezd. Pokud je akumulátor nesprávně skladován, jeho kapacita může být po zimě nižší. Když se vydáš na první jízdu, zkontroluj, jestli má tvoje koloběžka dojezd, na jaký jsi byl zvyklý. Neriskuj, že zůstaneš někde viset. Když jsi dokázal na plné nabití loni ujet například 30 km, letos už to nemusí platit.

kolobezka
Zdroj: iFix

Praktický tip: Při skladování během zimy se snaž udržovat baterii nabitou v rozmezí 20–⁠80 %. Dbej také na to, aby se úplně nevybila. Pokud je dlouhodobě zcela vybitá, může ztratit značnou část své kapacity.

Na správném skladování záleží

Pokud skladuješ svoji koloběžku v prostředí, kde je chlad a nadměrné vlhko, moc jí tím nepomůžeš. Nízké teploty způsobují rychlejší degradaci baterie, vlhkost zase může zapříčinit korozi kontaktů nebo navlhnutí baterky, v důsledku čehož nebude správně fungovat.

Rada odborníka: Pokud se baterie nenabíjí nebo cítíš, že významně poklesl její dojezd, nech si ji zkontrolovat zkušenými techniky. Pravděpodobně bude nutná její oprava nebo výměna za novou

Stav pneumatik

Pneumatiky na koloběžce jsou stejně důležité jako ty na autě nebo kole. Po delším odpočinku tvého dvoukolého parťáka zkontroluj i ty. Jejich dobrý stav ti zaručí bezpečnou jízdu. V první řadě si zkontroluj hloubku dezénu pneumatik. Když uvidíš, že je dezén mělký a pneumatiky jsou sjeté, raději je vyměň za nové. Nedostatečný dezén zhoršuje trakci, v důsledku čehož může mít koloběžka delší brzdnou dráhu a horší přilnavost k povrchům. Můžeš se tak dostat do smyku a skončit v lepším případě v keřích s pár odřeninami.

kolobezka, elektricka kolobezka
Zdroj: iFix

Poškození na pneumatikách –⁠ trhliny či hluboké škrábance –⁠ mohou spolu se sjetým dezénem zvyšovat náchylnost k defektu. Při výběru nových pneumatik si nech poradit odborníky.

Brzdy musí být ve stoprocentním stavu

Většina elektrických koloběžek využívá mechanické kotoučové brzdy, dražší modely jsou někdy vybaveny hydraulickými. Určitě otestuj, zda se plotýnky při jízdě netřou o kotouč. Zvedni přední nebo zadní část koloběžky a zkus pootočit kolem. Pokud uslyšíš cinkání nebo tření, nastav polohu brzdového třmenu tak, abys při točení koly neslyšel kovové zvuky a necítil odpor.

Odborníkovi na elektrické koloběžky dej zkontrolovat i dostatek materiálů na brzdových plotýnkách. Ten zhodnotí, zda je třeba je vyměnit za nové. Pokud máš hydraulické brzdy, servis se ti může podívat i na těsnění systému.

elektricka kolobezka
Zdroj: iFix

Nezapomínej: Prověř si také stav brzdových lanek, zda nejsou poškozená nebo rezavá. 

Dotáhni si pořádně šrouby

Před svou první jízdou sezóny si zkontroluj, zda jsou všechny šroubové spoje dobře dotažené. Pokud vidíš nějaké uvolněné šrouby či matice, dotáhni je, jinak se mohou během jízdy povolit a dostat tě do nebezpečných situací.

Všimni si také nadměrné koroze. Pokud na některých šroubech vidíš příliš mnoho rzi, raději je vyměň za nové. Nechceš přece nic riskovat.

Bezstarostný servis koloběžek ve FixServis

Nemáš dostatek zkušeností ke zkontrolování své koloběžky? Svěř ji raději do rukou profesionálům. Zanes svého cestovního „parťáka“ do nejbližšího servisu elektrických koloběžek FixServis, kde ti ho prověří zkušení technici. Ti v případě potřeby nastaví nebo vymění důležité komponenty, aby byl připraven spolehlivě a bezpečně fungoval po celou sezónu. 

Domů
Sdílet
Diskuse