Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
13. června 2023 v 10:18
Čas čtení 0:51
Kuni Nguyenová

Mapa: Tohle jsou země, kam můžeš vycestovat na občanku (spoiler alert: i mimo EU)

Mapa: Tohle jsou země, kam můžeš vycestovat na občanku (spoiler alert: i mimo EU)
Zdroj: Unsplash/Daniel Frank/na voľné použitie
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DOPRAVA
Uložit Uložené

Sbal si batoh, občanku a cestovatelského ducha. Cestování po Evropě nikdy nebylo jednodušší.

Léto už hlasitě klepe na dveře a s ním i plánování letní dovolené. Pokud tě láká cestování v zahraničí, ale nechceš si zařizovat speciální doklady či jiné formality, máme pro tebe řešení. Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) zveřejnilo seznam zemí, kde lze občanský průkaz použít jako cestovní doklad.

„Jedete na dovolenou a máte prošlý pas? Čas na výměnu je. Víte ale, že skoro po celé Evropě, i mimo EU, jde cestovat na občanku?“ uvádí resort na Twitteru

Více se dozvíš v naší mapě:

V některých zemích mají ale na občanský průkaz specifické požadavky. Například Kosovo uznává pouze občanský průkaz se strojově čitelnou zónou a biometrickými údaji. Pro Moldavsko lze použít pouze občanku ve formátu ID1 nebo ID2 se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem. „Pokud občan tímto dokladem nedisponuje, musí k cestě použít platný cestovní pas,“ informuje MZV.

Do uvedených států můžou na vlastní občanský průkaz cestovat také děti a mládež do 15 let. Od 1. ledna 2012 totiž mohou rodiče dítěte o jejich občanku požádat. „Občanský průkaz je chápán jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele, nikoli pro děti v něm zapsané,“ doplňuje ministerstvo.

Kam vyrazit na výlet, už víš. Kolik tě ale cestování bude stát? V Refresheru ti každý měsíc přinášíme tipy na letenky. Sleduj naši rubriku, ať ti nic neunikne. 
Domů
Sdílet
Diskuse