Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Decathlon.
5. července 2023 10:00
Čas čtení 3:40
Sponzorovaný obsah

Kempování je oblíbená low cost dovolená. Poradíme ti, jak vybrat stan a bez čeho se neobejdeš

Kempování je oblíbená low cost dovolená. Poradíme ti, jak vybrat stan a bez čeho se neobejdeš
Zdroj: Decathlon
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DOVOLENÁ KEMPING
Uložit Uložené

Díky těmto užitečným radám bude tvá noc pod stanem nezapomenutelná romantika, a ne hra o přežití.

Usínat u dohořívajícího ohně a vstávat za zvuků probouzející se přírody. Spaní pod stanem může být obrovská romantika. Někdy ale jen do doby, než tě zastihne déšť nebo se ti vkrade zima do spacáku. S našimi tipy však podobné komplikace zvládneš levou zadní. Poradíme ti, co by nemělo chybět ve výbavě každého kempaře, jak vybrat správný stan, ale i karimatku, na které se ti bude spát jako ve čtyřhvězdičkovém hotelu.

Zajisti si pohodlné bydlení

Základem pro kempování je stan. A při jeho výběru je důležité odpovědět si na dvě zásadní otázky:

  • Kolik bude ve stanu spát lidí?
  • Jak často a v jakém prostředí ho budeš využívat?

Aby měl každý ve stanu dostatek místa, je lepší vzít raději větší. Takže pokud tam plánujete spát ve dvou, klidně vezmi stan pro tři osoby. Zbylé místo můžeš využít jako odkládací plochu pro batohy a další věci. Co se týká druhého bodu, pokud vyrazíš jednou ročně na víkendové přespání v přírodě, bude ti pravděpodobně stačit kempinkový stan. Náročnější turisté, kteří se vydávají do hor nebo plánují výšlapy v nižších teplotách, by měli zvolit stan alpinistický, který je lehčí a odolnější.

stanování, kemping, outdoor
Zdroj: Decathlon

Jestli něco u stanu určitě oceníš, je to předsíňka, kam si můžeš odložit mokré boty, a síťka proti hmyzu. V případě, že nepatříš ke zručným jedincům nebo tě nebaví zatloukat kolíky, vyber si samoskládací variantu, kterou jen vyndáš z obalu a za dvě sekundy ti stojí uprostřed louky parádní obydlí.

Když nebudeš mít jistotu, jaký je pro tvé potřeby nejlepší stan, vyraz do prodejny Decathlon, kde ti kvalifikovaný personál ochotně poradí. Kromě stanů tam seženeš veškeré další vybavení nejen na kempink, ale i desítky druhů sportů.

nakupuj v decathlonu
stanování, kempování, kemping
Zdroj: Decathlon

Spaní jako ve čtyřhvězdě

Druhou podmínkou k tomu, aby sis během noci ve volné přírodě opravdu odpočinul*a, je kvalitní spací pytel.

  • Do velmi nízkých teplot se doporučují péřové spací pytle, které mají vysokou hřejivost. Zároveň jsou ale náchylné na poškození. Například pokud zmoknou, mohou ztratit schopnost izolace.
  • Více odolné jsou syntetické spacáky, které zvládnou i vlhké prostředí, a pokud neplánuješ kempovat v horách, měly by ti naprosto dostatečně posloužit.

No a jestli nechceš trávit noc na chladné a tvrdé zemi, nezapomeň si karimatku. Stejně jako u spacáků a stanů existuje opět několik druhů a záleží jen na tom, jaký nejlépe vystihne tvé potřeby.

  • Na občasné použití je ideální pěnová karimatka, která dostatečně izoluje chlad a je poměrně odolná. Zároveň se ale špatně skladuje, takže se hodí spíše pro kempaře, kteří si ji mohou nechat přes den v autě a před spaním se pro ni vrátit.
  • Na vícedenní pěší treky jsou vhodné skladnější samonafukovací karimatky, které se dobře vejdou do krosny i do batohu. Zase jsou ale náchylnější na poškození, takže dej pozor na kamínky a jiné nerovnosti.

V Decathlonu mají velký výběr, takže si najdeš to své, ať jsi občasný dobrodruh, nebo patříš mezi náročnější kempaře.

stanování, spaní pod širákem,  kempování
Zdroj: Decathlon

Ideální outfit na kempování? Hlavně funkční

Během outdoorových aktivit jde často móda trochu stranou. To samozřejmě neznamená, že nemůžeš vypadat stylově. Hlavní by však stále mělo být pohodlí. Zaměř se na oblečení z kvalitních materiálů. Ideální je fleec nebo merino vlna, která má přirozené antibakteriální účinky a odvádí pot i zápach. Oblečení pak stačí vyvětrat na čerstvém vzduchu nebo proprat v čisté vodě a můžeš ho klidně použít ještě další den. Velký dopad na míru pohodlí má také spodní prádlo. Nejkomfortnější jsou přírodní materiály jako bavlna.

Jestli se vydáváš na kempink v chladnějším počasí, vsaď na vrstvení, kterým si zajistíš teplo, přičemž vnější vrstvou by měla být nepromokavá a větruvzdorná bunda. Nezapomeň na čepici nebo kšiltovku, pořádné outdoorové boty, bohatou zásobu náhradních ponožek a gumové pantofle, které se ti budou hodit třeba ve společných sprchách.

Tip: Až budeš oblečení skládat do batohu, zaroluj ho. Ušetříš tak spoustu místa a nemusíš se bát, že se zmačká.
kemping, kempování, stanování
Zdroj: Decathlon

Oběd do ešusu

Skvělý způsob, jak si kempování udělat ještě dobrodružnější, je vyhnout se restauracím a připravovat si vlastní jídlo. Pokud se tak rozhodneš, budeš potřebovat přenosný vařič. Pohodlně na něm připravíš hotovky z obchodu, ale i polévku nebo těstoviny. Kuchyně šéfkuchaře to není, ale jednou za čas má tohle stravování své kouzlo. Na svačinu si vezmi suché potraviny, například energetické tyčinky nebo sušené maso. A nezapomeň si ešus, příbor, kapesní nůž a prkénko, na kterém budeš krájet.

kempování, stanování
Zdroj: Decathlon

Další musthaves

Jestli se nechystáš do moderního kempu, je potřeba počítat s tím, že hygiena nebývá při kempování zrovna na vysoké úrovni. V každém případě je dobré mít s sebou vlhčené ubrousky a antibakteriální gel. Místo tekutých šamponů a sprchových gelů volí zkušení kempaři tuhá 2 v 1 mýdla, u kterých nehrozí, že vytečou do batohu, a zabírají méně místa. A ti největší mazáci mají s sebou vlastní solární sprchu. Pro všechny případy je dobré mít také toaletní papír a ve vlhkých dnech oceníš rychleschnoucí ručník.

Součástí povinné výbavy by měla být také základní KPZ (krabička poslední záchrany), kam si dáš jehlu a nit, izolepu, sirky, náplasti, základní léky, zrcátko a repelent. Hodit se ti budou také pytlíky na špinavé prádlo a případný odpad, čelovka, powerbanka a malé zrcátko.

Víš, že existují turistické solární panely? Pomocí nich si můžeš dobít drobnou elektroniku, případně zapojit třeba menší přenosnou ledničku.

Než vyrazíš, dobře zvaž, co opravdu potřebuješ a které věci ti budou zbytečně zabírat místo a tížit tě v batohu. Například lékárnička patří k musthaves, které se vyplatí mít s sebou, i když je většinou nevyužiješ. Naopak oblečení si často lidé berou zbytečně moc. Pamatuj, že všechno důležité pořídíš v Decathlonu a bez toho zbytku se zkrátka na pár dní obejdeš. Koneckonců, kempování má být trochu dobrodružství.

Domů
Sdílet
Diskuse