Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2023 17:23
Čas čtení 0:59
Tereza Šnajdrová

Tomuto trendu v randění se raději vyhni. Fexting je toxický a zraňující

Tomuto trendu v randění se raději vyhni. Fexting je toxický a zraňující
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZAJÍMAVOSTI VZTAHY
Uložit Uložené

Fexting neboli hádání se po zprávách je toxický a srabácký. Máš s ním zkušenost?

Vztahy nejsou jednoduché a umět fungovat ve světě randění, to chce skoro vysokoškolský titul. Novým trendem v oblasti vztahů je fexting. Podle odbornic je lepší vyhnout se mu velkým obloukem. Co je fexting a proč je tak toxický? 

Doporučeno
Víš, co je to infla-dating? Představujeme nový trend v seznamování, který ocení tvoje peněženka Víš, co je to infla-dating? Představujeme nový trend v seznamování, který ocení tvoje peněženka 23. května 2023 6:00

Fexting neboli hádky prostřednictvím textových zpráv není bohužel v roce 2023 ničím neobvyklým. Jen málokdo si však uvědomuje, jaký dopad může tento trend mít na mezilidské vztahy. Právě o tom pro Cosmopolitan hovořila sexuoložka Martha Tara Lee.

 

„Hádky přes textové zprávy v romantickém vztahu spíše připomínají zpětnou výměnu naštvaných a zraňujících zpráv,“ popsala s tím, že tyto zprávy mohou obsahovat cokoli – od svalování viny na partnera*partnerku až po sdělování negativních emocí. 

Tento popis je poněkud široký, ale pod fextingem si můžeš představit vše, co by ti partner*partnerka v reálném životě řekl*a naštvaným tónem zvýšeným hlasem. Nejde tedy pouze o hádky o konkrétní věci, ale také o výtky, které mnozí mají problém říct do očí. 

Podle sexuální terapeutky AASECT Jenni Skyler však fexting nemusí být pouze o hádkách, ale také o ignorování partnera. Jedním dechem pak dodává, že fexting může přinést i pozitivní věci. 

 

„Komunikace prostřednictvím textových zpráv umožňuje vzít si čas na rozmyšlenou. Můžete si promyslet, co řeknete, než to řeknete,“ říká. Zároveň však upozorňuje, že hádky jsou nevyhnutelnou součástí života, a když už k nim dojde, měly by se spíše odehrávat tváří v tvář než po telefonu. „Hádky jsou velmi zraňující. Nikdo v nich nechce být. Přechod na textové zprávy je snadný a může být také důsledkem zbabělosti,“ dodává. 

Anketa:
Už ses někdy setkal*a s fextingem?
Ano a nevadí mi.
Bohužel ano, není to nic příjemného.
Ne, nikdy jsem o něm neslyšel*a.
Ano a nevadí mi.
14 %
Bohužel ano, není to nic příjemného.
58 %
Ne, nikdy jsem o něm neslyšel*a.
28 %
Domů
Sdílet
Diskuse