Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2023 6:00
Čas čtení 3:38
Tereza Šnajdrová

Víš, co je to infla-dating? Představujeme nový trend v seznamování, který ocení tvoje peněženka

Víš, co je to infla-dating? Představujeme nový trend v seznamování, který ocení tvoje peněženka
Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao/volně k použití
ZDRAVÍ VZTAHY
Uložit Uložené

Nezadaní lidé mají vyšší životní náklady, a to nejen kvůli tomu, že sami platí nájemné, jídlo, benzín, čisticí prostředky a další. Přečti si, v čem může být infla-dating přínosný, a nech se inspirovat našimi tipy na úsporné rande.

Aktivně randící jedinci pociťují inflaci také během schůzek s potenciálními protějšky, kdy kvůli večeři, pár drinkům nebo třeba kinu musí sáhnout hlouběji do kapsy. Není se proto čemu divit, že se ve světě randění objevil nový trend – infla-dating.
 
„Obavy z inflace dominují novinovým titulkům a naše údaje ukazují, že nezadaní výrazně pociťují vyšší ceny,“ uvedla pro HuffPost expertka na seznamování Kate MacLean. „Není divu, že nezadaní nově dávají přednost procházkám v parcích před večerním rande v luxusní restauraci,“ dodala.
 
Inflace proměnila randění k nepoznání. Seznamovací aplikace Plenty of Fish zveřejnila před nedávnem průzkum, ze kterého vyplývá, že 48 % nezadaných osob nově dává přednost levnějším schůzkám. Ano, okouzlit potenciálního partnera nebo partnerku luxusní večeří, wellness nebo prodlouženým víkendem v přírodě je sice hezká představa, ale nemělo by být normou, aby lidé utráceli tolik peněz za seznamování. Koneckonců, podle odbornice na randění Jasmine Diaz se finanční náročnost schůzek promítá i do toho, že lidé více zvažují, s kým na rande vyrazí, a berou v úvahu i to, zda jim dotyčný*dotyčná bude stát za investovaný čas a peníze.

Doporučeno
Analýza: Jak je drahý singl život? Připlatíš si za bydlení, jídlo i cestování Analýza: Jak je drahý singl život? Připlatíš si za bydlení, jídlo i cestování 9. března 2023 12:30

Nejistá ekonomická doba si žádá infla-dating

V minulých letech se mezi novými trendy v randění objevily zombieing, ghosting, kittenfishing nebo breadcrumbing. S inflací se pak na scéně zjevil infla-dating. Jak název napovídá, jedná se o trend, kdy lidé chodí na levnější rande, a to jak v dlouhodobém vztahu, tak během randění a seznamování.

„Hospodařit s omezeným rozpočtem není vždy ideální, ale jsme v tom všichni společně. Když vyrazíte na levnější rande, nejen že ušetříte peníze, ale zapojíte svoji fantazii, společně vymyslíte program a váš partner se tak více dozví o tom, co rádi děláte, jací jste a na čem vám záleží,“ hodnotí kladně nový trend odbornice na randění.

pár
Zdroj: Unsplash/Shingi Rice/volně k použití

Infla-dating by mohl změnit rutinu

Ačkoli veřejnost může být z levných schůzek v rozpacích, odborníci a odbornice si tento trend pochvalují. Infla-dating by podle nich mohl být skvělou příležitostí, jak změnit zaběhnuté seznamovací zvyky. Schůzky v restauracích by mohly být minulostí a aktivně randící lidé by naopak mohli spíše vyrazit do přírody, do parku nebo by se mohli věnovat jiným volnočasovým aktivitám.

„Mou hlavní nadějí pro nezadané, kteří chtějí nebo potřebují vyrazit na infla-date, je, aby věděli, že v tom nejsou sami. Jako další krok bych navrhovala, abychom opustili předpoklad, že tento trend musí být negativní, a vnímali ho jako skvělou příležitost, jak změnit svou typickou seznamovací rutinu,“ řekla Shannon Smith, expertka na seznamování ve společnosti Plenty of Fish.

Doporučeno
Zombieing je krutý, zraňující a čím dál častější. Co je to za trend v randění a jak se s ním vypořádat? Zombieing je krutý, zraňující a čím dál častější. Co je to za trend v randění a jak se s ním vypořádat? 2. května 2023 9:00

Nový trend má spoustu výhod

Infla-dating má ve skutečnosti spoustu výhod. Lidé si díky němu uvědomili, že existuje škála způsobů, jak někoho pozvat na romantické rande, aniž by to zruinovalo jejich peněženku. Levná rande mohou být také způsobem, jak ušetřit nějaké peníze, nebo se mohou stát příležitostí, jak si s potenciálním partnerem*partnerkou promluvit o financích. V dnešní nejisté ekonomické době přece chceš být se svým protějškem na stejné vlně, a to jak v oblasti názorů, hodnot, tak třeba i právě v otázce financí.
 
Infla-dating navíc také umožňuje poznat někoho na hlubší úrovni. „Věříme, že tento trend by mohl vést k navázání smysluplnějších vztahů, což je to, jak by randění mělo vypadat. Na potenciálního partnera může více zapůsobit promyšleně naplánované rande, které se drží při zemi a na kterém se vydáte na výlet, strávíte čas vzájemným poznáváním a budete mít možnost pochlubit se svým oblíbeným výhledem na město,“ dodala Smith s tím, že tento trend v seznamování také prohlubuje kreativitu.

pár
Zdroj: Unsplash/Cody Black/volně k použití

Kam na budget friendly rande?

Možností, kam s druhou polovičkou vyrazit na levné rande, je spousta. „Nabídněte svému rande, že doma uvaříte jednoduchou, ale chutnou večeři a podíváte se na epizodu seriálu, který máte oba rádi. Projděte si kalendář venkovních festivalů nebo akcí ve vašem městě, sbalte si termosku s horkým kakaem a jděte se na nějaký podívat. Můžete také uspořádat herní večer s přáteli nebo vyrazit dobrovolničit do přírody,“ radí odbornice na randění.
 
Pokud přece jenom potřebuješ inspiraci, máme pro tebe těchto pět tipů:
> Uspořádejte si piknik v parku: Pokud to počasí dovolí, popadni deku, vyraz na nákup a pozvi svého potenciálního partnera*partnerku na piknik do parku. V Praze jich najdeš nespočet, od Grébovky až po Stromovku, a takové rande ani nemusí vyjít draho. Nakup sezónní ovoce, připrav sendviče, popadni lahev vína a je to! Aby řeč nestála, do batohu můžeš také přihodit nějakou hru.
> Společně si něco namalujte: Společné malování je skvělou aktivitou jak pro páry, které jsou spolu již delší dobu, tak pro ty, které se teprve seznamují. Díky manuální „práci“ zklidníš svou mysl, a ještě se pobavíte.
Vyrazte na výlet: Ať už žiješ ve velkoměstě, nebo na vesnici, každé místo se pyšní krásnými výhledy či vycházkami. Výlet se řadí mezi velmi dostupné aktivity, a co víc, během takové procházky druhého pořádně poznáš. Nic vás totiž nebude rozptylovat a budete se soustředit jen sami na sebe.
Upečte něco dobrého: Pokud venku prší a na venkovní aktivity to nevidíš, pozvi svoje rande k sobě domů. Tam si můžete společně upéct nějaký jednoduchý dezert nebo koláč. Společné vaření může být ve skutečnosti mnohem romantičtější než večeře v luxusní restauraci.
Zajděte na procházku do města a navštivte muzea: Společně můžete také vyrazit prozkoumat svoje město. Určitě existují zákoutí, která jsou malebná, ale ještě jste je třeba neviděli, tak taková zkuste najít. A až vás chůze omrzí, zakotvěte v nějakém muzeu či galerii, kde mají vstupné zdarma.
 
„Nezadaní hledají autentické vztahy. Nemusíte utrácet spoustu peněz, aby se někdo cítil výjimečně. Pokud váš protějšek nevidí dál než za cenovku, pravděpodobně to stejně není ten pravý pro vás,“ dodává na závěr Smith.

Doporučeno
Tiktokerka Praguemug ti poradí, kam v Praze na rande, za kulturou, a ukáže ti zajímavé podniky, které možná neznáš Tiktokerka Praguemug ti poradí, kam v Praze na rande, za kulturou, a ukáže ti zajímavé podniky, které možná neznáš 28. srpna 2022 8:23
Domů
Sdílet
Diskuse