Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2023 14:00
Čas čtení 4:12
Jana Chovancová

10 důležitých věcí, na které nesmíš zapomenout, pokud si na dovolené půjčuješ auto

10 důležitých věcí, na které nesmíš zapomenout, pokud si na dovolené půjčuješ auto
Zdroj: Unsplach/ Dino Reichmuth
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DOVOLENÁ
Uložit Uložené

Přečti si, na co bys měl*a myslet, když se chystáš na dovolenou a plánuješ si tam pronajmout auto. Dočteš se zajímavé tipy a vzácné rady, které ti usnadní život. Článek původně vyšel na slovenském Refresher.sk.

Máme zde nějaké milovníky roadtripů? Případně rekreantů, kteří nevydrží na jednom místě a chtějí vidět co nejvíce? Pokud ano, určitě jsi už někdy řešil*a pronájem auta v dovolenkové destinaci. Pokud se na to teprve chystáš, připravili jsme pro tebe seznam, na co všechno nesmíš zapomenout, když si pronajímáš auto na dovolené. Umíš si vybrat tu správnou půjčovnu? Chystáš se do USA a zlákalo tě Turo? A víš, že by sis předtím, než vyrazíš na cesty, měl*a nafotit celé auto?

Přinášíme ti rady a řešení nepříjemných situací, kterým by ses měl*a vyhnout, ale i praktické vychytávky, které ti na cestách usnadní život.

Doporučeno
V Praze si můžeš užít rande i zadarmo, ukážeme ti nejlepší místa na budgetu V Praze si můžeš užít rande i zadarmo, ukážeme ti nejlepší místa na budgetu 23. června 2023 6:00
auto, roadtrip
Zdroj: Unsplash/Renaldo Kodra

Ověř si, přes kterou společnost si auto půjčuješ

Nabídka půjčoven aut je bohatá. Některé fungují napříč světem, jiné pouze v Evropě či USA nebo jen v jednotlivých zemích. Před odjezdem do destinace si na internetu vyhledej lokální půjčovny a důkladně si prohlédni recenze. Čím více recenzí, tím lépe. Soustřeď se nejen na hodnocení, ale také na komentáře od lidí. To ti pomůže předem se vyhnout problémům. Mezi renomované společnosti patří například Hertz, AVIS, Goldcar Europcar, Alamo, Sixt, Budget nebo Thrifty.

Slyšel*a jsi už o Turo? Společnost působí ve Spojených státech amerických, Velké Británii či Austrálii. Funguje na podobném principu jako známá ubytovací webová stránka Airbnb, zde však místo ubytování lidé nabízejí k pronájmu svá auta. Má to sice mnoho výhod a možná ušetříš nějaké peníze, ale i tady na tebe číhá několik nebezpečí.

Pokud se majitel vozidla rozhodne rezervaci zrušit, může to udělat kdykoli a ty zůstaneš na poslední chvíli bez auta. Pokud se během jízdy auto porouchá, řešení je mnohem komplikovanější než u běžných půjčoven. V případě, že ti například vletí kamínek do čelního skla a způsobí prasklinu, někde uprostřed USA máš větší šanci najít pobočku půjčovny, která ti auto vymění. S Turem by to bylo mnohem komplikovanější. Doporučujeme ti důrazně si přečíst všechny informace na jejich stránce.

Doporučeno
„Okopávání na poli mi dělá radost.“ Hana se z Prahy vrátila na vesnici a ve 22 letech založila úspěšnou farmu „Okopávání na poli mi dělá radost.“ Hana se z Prahy vrátila na vesnici a ve 22 letech založila úspěšnou farmu 22. června 2023 6:00

Je lepší si auto objednat předem než to řešit na letišti

Pokud si své auto zabookuješ přes společnost předem na její webové stránce, je možné, že tě to vyjde levněji. Také uvidíš, které modely aut jsou k dispozici, a tak budeš mít čas si je všechny prohlédnout a rozhodnout se podle toho, které ti nejvíc vyhovuje. Nezapomeň, že půjčovny ti mohou dát konkrétní auto, o které si zažádáš, nebo podobné auto.

Také máš dostatek času projít si smlouvu a pojistné podmínky. Na letišti jsou před půjčovnami aut často dlouhatánské řady a pracovníci se snaží zákazníky vyřídit co nejrychleji. To může být stresující a pod tlakem se přemýšlí obtížněji. Ušetříš tak čas a zřejmě se rozhodneš lépe, budeš-li v klidu domova.

Nachystej si potřebné dokumenty a zálohu

Pokud si auto přece jen pronajímáš přímo na letišti, měj předem připravené dokumenty jako průkaz totožnosti a řidičský průkaz. Bez něj pronájem auta zřejmě nevyjde. V neposlední řadě si předem zjisti, od jakého věku můžeš v dané zemi řídit. V Česku je to sice 18 let, ale v jiných zemích se hranice může posunout výše a řídit mohou až osoby starší 21 let. Kromě toho má každá půjčovna aut vlastní pravidla, v nichž si může stanovit věk, od kterého mohou potenciální zájemci řídit.

Doporučeno
Last minute Bulharsko a Mallorca: Užij si nezapomenutelnou dovolenou s TUI Last minute Bulharsko a Mallorca: Užij si nezapomenutelnou dovolenou s TUI 29. dubna 2024 13:30

Rovněž počítej s tím, že za auto zaplatíš zálohu. Ve většině případů ti částku blokují přes platební kartu, hotovost je na většině míst jen výjimečně akceptována. Někde nemusí být akceptována ani tvoje debetní karta a potřebuješ kreditní.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse