Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2023 17:20
Čas čtení 1:40
Ilona Hobzová

Když tě zastihne bouřka: Radíme, co rozhodně (ne)dělat

Když tě zastihne bouřka: Radíme, co rozhodně (ne)dělat
Zdroj: Freepik/volně k užití
NEWS EXTRÉMY POČASÍ SILNÉ BOUŘKY ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Přišlo typické letní počasí a Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydává výstrahy před bouřkami jako na běžícím páse.

Blesky v tuzemsku každý rok způsobí nejen požáry lidských obydlí a přírody, ale i vážná zranění nebo ztráty na lidských životech. Jak se (ne)chovat ve chvíli, kdy tě silná bouřka zastihne v přírodě? Kam se schovat? A jaká je první pomoc při zásahu bleskem? Přinášíme odpovědi na základní otázky.

Doporučeno
ČHMÚ vydal výstrahu před extrémně silnými bouřkami s nárazy větru až 110 km/h, platí v těchto sedmi krajích ČHMÚ vydal výstrahu před extrémně silnými bouřkami s nárazy větru až 110 km/h, platí v těchto sedmi krajích 22. června 2023 11:41

Jak se chovat při bouřce v přírodě?

Pokud víš o výstraze před bouřkou, je samozřejmě ideální na dlouhé výlety vůbec nechodit. Často tě ale extrémní počasí může překvapit nečekaně. Pokud se něco takového stane, jako první bys měl*a vyhledat nějaký úkryt. Podle serveru Meteopress patří mezi takové bezpečné úkryty budova chráněná hromosvodem, hustý les, nízký porost nebo úzké údolí. Pokud ses někam dopravil*a autem a máš ho poblíž, je možné schovat se i tam. Při řízení je ale vhodné dát pozor na silný vítr. Nejlepší je podle meteorologů přečkat nejhorší část bouřky na místě.

Kdy úkryt před bouřkou opustit? Podle Hasičského záchranného sboru ČR je bouřka nejvíce nebezpečná do vzdálenosti tří kilometrů, což je zhruba devět sekund mezi hřměním a bleskem. Doporučuje ale zůstat v úkrytu alespoň do doby, než bude živel vzdálený alespoň deset kilometrů. To je přibližně třicet sekund mezi hřměním a bleskem.

Může však nastat i situace, kdy tě bouřka zastihne na holé pláni a nemáš možnost žádného úkrytu. V takovém případě nepokračuj v chůzi ani z pláně neutíkej. Nejbezpečnější, co v tu chvíli můžeš udělat, je sedět v podřepu s nohama i rukama u sebe. Čím budeš mít končetiny dál od sebe, tím to bude nebezpečnější.

Doporučeno
V Česku hrozí tornádo, varuje ČHMÚ v souvislosti s večerními bouřkami V Česku hrozí tornádo, varuje ČHMÚ v souvislosti s večerními bouřkami 22. června 2023 12:55

Co při bouřce venku rozhodně nedělat?

Lidé by se rozhodně neměli schovávat na okraji lesa, blízko vodních ploch, poblíž potoků a na podmáčené půdě, pod převisy nízkých skal a v malých jeskyních, na vyvýšených místech, ve stanu nebo pod osamělými stromy, sloupy a vysokými konstrukcemi.

Mezi aktivity, kterých by ses měl*a během bouřky rozhodně vyvarovat, patří běhání, plavání, plutí v loďce a provozování dalších vodních sportů. Podle hasičů by ses měl*a vyvarovat i přenášení kovových předmětů, telefonování a používání jiných elektrických spotřebičů.

Jak poskytnout první pomoc zasaženému bleskem?

Včasná první pomoc při zasažení bleskem je rozhodující. Prvním krokem by mělo být dopravení postižené*ho na bezpečnější místo a kontaktování záchranné služby. Následně mohou nastat dvě situace. Pokud osoba zřetelně dýchá, položíš ji na bok tak, aby jí mohly ven z pusy vytékat sliny a aby nemohla nic z pusy vdechnout. Hlavu jí mírně zakloníš, aby zůstaly průchodné dýchací cesty. Když zasažená osoba nedýchá, je potřeba urychleně zahájit resuscitaci. V ní je třeba pokračovat do obnovení životních funkcí nebo až do příjezdu záchranky.

Domů
Sdílet
Diskuse