Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2023 11:38
Čas čtení 0:57
Tereza Patočková

Chytré hodinky umí odhalit Parkinsonovu nemoc sedm let před příznaky

Chytré hodinky umí odhalit Parkinsonovu nemoc sedm let před příznaky
Zdroj: Pixabay/fancycrave1/k volnému užití
TECH VĚDA ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nová studie zjistila, že chytré hodinky mohou odhalit Parkinsonovu chorobu sedm let předtím, než se objeví její hlavní příznaky.

Pomocí umělé inteligence (AI) vědci analyzovali rychlost pohybů účastníků v průběhu sedmi dnů, díky čemuž dokázali předpovědět, u koho se nemoc rozvine. Informoval o tom server Independent.

Doporučeno
Obrazem: Webbův teleskop zachytil Saturn a jeho prstence unikátním způsobem Obrazem: Webbův teleskop zachytil Saturn a jeho prstence unikátním způsobem 3. července 2023 14:43

Parkinsonova choroba je nejrychleji se rozvíjející neurologické onemocnění na světě. Jde o nemoc, při níž dochází k postupnému poškozování částí mozku. Příznaky mohou být jak fyzické, tak psychické, včetně mimovolného třesu nebo chvění, pomalých pohybů a ztuhlých a neohebných svalů. Pacienti mohou mít také problémy s rovnováhou, ztrátu čichu, problémy s pamětí nebo nespavost.

Nová studie, kterou vedli vědci z britského Institutu pro výzkum demence a Institutu pro inovace v oblasti neurovědy a duševního zdraví na Cardiffské univerzitě, shromáždila údaje od 103 712 osob, které v letech 2013 až 2016 nosily po dobu sedmi dnů chytré hodinky lékařské kvality.

Doporučeno
Kde v Praze sportovat zdarma nebo za hubičku? Máme pro tebe sedm skvělých letních tipů Kde v Praze sportovat zdarma nebo za hubičku? Máme pro tebe sedm skvělých letních tipů 3. července 2023 13:00

Hodinky vypočítaly průměrnou rychlost každého účastníka a porovnaly údaje se skupinou lidí, u kterých již byla Parkinsonova choroba diagnostikována. Model umělé inteligence byl dále schopen předpovědět časový harmonogram průběhu nemoci u lidí, u kterých zatím ještě nikdo netušil, že by nemoc mohli v budoucnu mít.

Vedoucí studie doufají, že by tato nová technologie mohla být v budoucnu využita jako screeningový nástroj, čímž by se dosáhlo dřívějšího odhalení Parkinsonovy choroby, než umožňují současné postupy. Slibují si usnadnění přístupu k časnější léčbě pacientů.

Vědecký tým se domnívá, že se jedná o velmi důležitou metodu: „Díky těmto výsledkům bychom mohli vyvinout cenný screeningový nástroj, který by pomohl včas odhalit Parkinsonovu chorobu,“ říká vedoucí pracovnice institutu Cynthia Sandor.

Domů
Sdílet
Diskuse