Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2023 14:43
Čas čtení 1:17
Ilona Hobzová

Obrazem: Webbův teleskop zachytil Saturn a jeho prstence unikátním způsobem

Obrazem: Webbův teleskop zachytil Saturn a jeho prstence unikátním způsobem
Zdroj: Wikimedia Commons
TECH VESMÍR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Na novém snímku Saturnu jsou zřetelně vidět detaily v systému prstenců planety a několik jejích měsíců – Dione, Enceladus a Tethys.

Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil další snímek z vesmírného dalekohledu Jamese Webba (JWST). Přístroj se tentokrát zaměřil na planetu Saturn. Infračervený snímek přináší nový pohled na druhou největší planetu sluneční soustavy a její prstence. 

Unikátní pohled na nejkrásnější planetu

Nový snímek byl pořízen v rámci pozorovacího programu 1247 Webb Guaranteed Time Observation, jehož součástí bylo mimo jiné otestovat schopnost Webbova teleskopu detekovat prstence planety a také slabé měsíce kolem ní.

Proč se samotný Saturn jeví na novém snímku jako neobvykle tmavý a jeho známé pruhované vzory nejsou vidět? Důvodem je metan, který při specifické infračervené vlnové délce tohoto snímku absorbuje téměř veškeré sluneční světlo dopadající na atmosféru. Ledové prstence ale zůstávají relativně jasné.

„Na rozdíl od atmosféry postrádají Saturnovy prstence metan, takže při této infračervené vlnové délce nejsou o nic tmavší než obvykle, a tak snadno zastíní potemnělou planetu. Tento nový snímek Saturnu také odhaluje složité detaily uvnitř systému prstenců a ukazuje několik měsíců planety, jako je Dione, Enceladus a Tethys,“ vysvětlil František Martinek, bývalý pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Během posledních desetiletí pozorovaly Saturn a jeho prstence mnohé mise, například Pioneer 11, Voyagery 1 a 2, sonda Cassini a Hubbleův vesmírný dalekohled. Snímek zachycený Webbovým teleskopem je i podle Martinka jen ochutnávkou toho, co observatoř odhalí o Saturnu v příštích letech. „Tento snímek je součástí sady exponovaných snímků, kde vědci doufají, že identifikují nové prstencové struktury a možná i nové měsíce Saturnu,“ doplnil.

Webbův teleskop v posledních letech odhalil mnohá, lidstvu dosud skrytá tajemství vesmíru. V loňském roce NASA zveřejnila snímky nejstarší známé galaxie ve vesmíru. Letos zaznamenal existenci šesti vzdálených galaxií. Pocházejí z rané fáze vývoje vesmíru, takže by podle současných vědeckých předpokladů neměly existovat.

Domů
Sdílet
Diskuse